Problémy so zákonmi a srdcia zo zlata: Prinášame vám zopár zaujímavostí o skupine Red Hot Chilli Peppers

NETKY.SK • 22 Október 2023, 12:00 • 2 min
Problémy so zákonmi a srdcia zo zlata: Prinášame vám zopár zaujímavostí o skupine Red Hot Chilli Peppers

Pôvodne bola táto skupina známa ako "Tony Flow and the Majestic Masters of Mayhem." Na začiatku, ešte v počiatočnom štádiu, skupina nebola taká rafinovaná ako teraz. Podarilo sa im prekonať toľko míľnikov a byť populárnou a veľmi talentovanou skupinou, ktorú dnes poznáme.

slovakia

left justify in out

Jedna z najúspešnejších hudobných skupín všetkých čias. Je takmer nemožné naraziť na niekoho, kto ešte nepočul názov „Red Hot Chili Peppers“. S hitmi ako „Under The Bridge“, „Californication“ a „Can't Stop“ sa všetky stali základnou súčasťou rockových a popových zoznamov skladieb po celom svete, ohromujúca prosperita kapely je neprehliadnuteľná.

Prinášame vám zopár zaujímavých faktov, ktoré ste o skupine možno nevedeli.

 

Ich pôvodný názov bol niečo úplne iné

 

Pôvodne bola táto skupina známa ako "Tony Flow and the Majestic Masters of Mayhem." Na začiatku, ešte v počiatočnom štádiu, skupina nebola taká rafinovaná ako teraz. Podarilo sa im prekonať toľko míľnikov a byť populárnou a veľmi talentovanou skupinou, ktorú dnes poznáme.

 

Predali vyše 80 miliónov albumov

Po získaní siedmich cien Grammy a pozvaní do známej Rock and Roll Hall of Fame v roku 2012 sa Red Hot Chili Peppers stali jednou z najúspešnejších kapiel všetkých čias.

Kalifornská kapela hrala viac ako 112,2 miliónom divákom na svojom vystúpení v roku 2014 na Super Bowl a pritiahla davy viac ako 80-tisíc fanúšikov na ich koncerte v írskom zámku Slane.

 

Mali zlú povesť, kvôli ktorej sa im vyhýbali nahrávacie spoločnosti.

Skupina sa presťahovala do Los Angeles, keď boli ešte stredoškolákmi na strednej škole Fairfax. Žiaľ, od chvíle, keď boli sformovaní, sa dostali na zlé chodníčky drogovej závislosti a začali sa dostávať do povedomia.

V Hollywoode sa preto stali známymi ako "nezrelí a sexuálne perverzní feťáci". Ich kariéra sa takmer skončila skôr, ako vôbec začala. 

Anthony Kiedis vo svojej autobiografii z roku 2004 objasňuje, aké to bolo kedysi. Hovorí, žeklebety o ich správaní sa dlho šírili a v mnohých prípadoch im iní ľudia veľmi nechceli ani podať ruky, či dokonca nechať členov hudobnej skupiny sedieť na rovnakom sedadle ako oni. Podobne sa im vyhýbali mnohé nahrávacie spoločnosti. 

 

Objavili sa v Simpsonovcoch

Skupina sa objavuje na Simpsonovcoch v epizóde „Krusty Gets Cancelled“, kde v spodnej bielizni hrajú svoj hit „Give It Away“. Než vystúpia na pódium, Krusty sa pýta členov, či môžu zmeniť text z „What I’ve got, I’ve got to get and put it in you“ na „What I’d like, is I’d like to hug and kiss you“, takže by to bolo priateľskejšie k deťom. 

 

 

Mnohé z piesní Red Hot Chili Pepper sú napísané v memoároch

Väčšina ich skladieb je napísaných ako pocta a sú venované niekomu, kto zomrel. Počas svojej kariéry Red Hot Chili Peppers vždy vymýšľali skladby venované ich pôvodnému gitaristovi Hillelovi Slovakovi. Zahŕňajú piesne ako „My Lovely Man“, „Knock Me Down“, „Dosed“ a tiež „Right On Time“. 

Okrem toho bola ich pieseň„Tearjeaker“ napísaná ako pocta Kurtovi Cobainovi a "Venice Queen“ bola napísaná ako pocta a venovanie Kiedisovej drogovej poradkyni Glorii Scottovej, ktorá zomrela na rakovinu. Skladbu „Give it Away“, ktorá sa nakoniec stala obrovským hitom, venovali ich blízkemu priateľovi River Phoenixovi.

 

Nespočetné množstvo charít

Jedna vec, ktorá o kapele nie je až taká známa, je, že počas celej svojej kariéry sa vždy venovali zvyšovaniu povedomia mnohých charitatívnych organizáciách. Pomocou svojich platforiem dosiahli pozitívny vplyv a podarilo sa im získať milióny dolárov na rôzne charitatívne účely. 

To platí od čias ich slávy v 90. rokoch až doteraz.

Medzi charity, na ktoré prispievali patrí získavanie peňazí a povedomia o:

Oslobodenie Tibetu

Kríza na Haiti

Nedostatok mladých voličov v Amerike

Boj s rakovinou

Obete hurikánu Katrina

Huntingtonova choroba 

Globálne otepľovanie

Prístup k hudobnému vzdelávaniu pre mládež v LA (pre tohto basgitaristu Flea založil v roku 2001 Silverlake Music Conservatory v Los Angeles)

Zdroje:

https://beneaththesurfacemusicdotcom.wordpress.com/2021/01/11/10-things-you-didnt-know-about-the-red-hot-chili-peppers/

https://www.discoverwalks.com/blog/united-states/15-interesting-facts-about-red-hot-chili-peppers/

https://steemit.com/music/@blazek/7-facts-about-red-hot-chili-peppers

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: aktuality.sk
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies