BAMF podnikne kroky v záujme návratu nezákonne deportovaného Afganca

NETKY.SK • 18 Júl 2018, 17:38 • 2 min
BAMF podnikne kroky v záujme návratu nezákonne deportovaného Afganca

BERLÍN - Nemecký Spolkový úrad pre migráciu a utečencov (BAMF) podnikne potrebné kroky pre vrátenie zrejme nezákonne odsunutého afganského utečenca do Nemecka.

slovakia

left justify in out

Pre agentúru DPA to v stredu uviedla hovorkyňa úradu Eleonore Petermannová narážajúc na kauzu 20-ročného Afganca Nasibulláha S., ktorého 3. júla spoločne s ďalšími 68 krajanmi deportovali z Mníchova do Kábulu. Tento Afganec bol predtým umiestnený v Neubrandenburgu v spolkovej krajine Meklenbursko-Predpomoransko. K jeho odsunu však ani podľa hovorcu Správneho súdu v Greifswalde, ani podľa krajinského ministerstva vnútra nemalo dôjsť, pretože Nasibulláh S. napadol súdnou cestou odmietnutie svojej žiadosti o azyl a mal týždeň po deportácii vypovedať na súde.

 

Hovorkyňa frakcie opozičnej strany Ľavica v Spolkovom sneme (Bundestagu) Ulla Jelpkeová hovorila v tejto súvislosti dokonca o porušení ústavného práva každého žiadateľa o azyl na ochranu, kým sa azylové konanie neskončilo. V princípe tak možno podľa jej názoru hovoriť o škandále. Afgancova advokátka, sociálnodemokratická poslankyňa Bundestagu Sonja Steffenová, predtým oznámila, že už požiadala o návrat svojho mandanta do Nemecka, kde by sa malo dokončiť jeho azylové konanie. Spolkový minister vnútra Horst Seehofer priznal v stredu pochybenie BAMF a dodal, že o ňom nevedeli ani úrady v Meklenbursku-Predpomoransku.

 

Severonemeckému rozhlasu (NDR) sa podarilo kontaktovať Nasibulláha S. v jeho vlasti. Povedal, že sa zdržiava v nestabilnej oblasti a po niekoľkých dňoch vždy mení miesto pobytu: "Mám strach. Situácia je tu ťažká, nemôžem ísť priamo k príbuzným, ktorým sa vyhráža Taliban. S matkou a bratom som v spojení cez mobilný telefón, nechcú, aby som prišiel k nim, pretože by to bolo nebezpečné pre nás všetkých," citoval rozhlas deportovaného.

 

Nasibulláha S. dorazil do Nemecka podľa vlastných slov v novembri 2015 cez balkánsku migračnú trasu a požiadal tam v decembri toho istého roka o azyl. Hlavným dôvodom boli obavy z členov hnutia Taliban, ktoré ho podozrievalo z práce pre vládu a prepojenia s "nevercami". Navyše mu dávali za vinu smrť troch členov hnutia, ktorých zastrelili príslušníci afganskej armády. K úteku sa rozhodol po tom, čo islamisti zastrelili jeho otca odmietajúceho prezradiť im, kde sa zdržiava jeho syn. Žiadosť Nasibulláha S. o azyl BAMF zamietol vo februári 2017, avšak Afganec toto rozhodnutie napadol súdnou cestou.

 

V Nemecku vyvolal v ostatných dňoch značné diskusie prípad deportácie istého Tunisana napriek opačnému rozhodnutiu súdu, ktorý teraz požaduje jeho návrat do krajiny, pretože nejestvujú záruky, že vo vlasti nebude vystavený mučeniu. Z prípadu sa stalo v Nemecku značné politikum. Už v decembri minulého roka došlo na základe nariadenia Správneho súdu v Sigmaringene v spolkovej krajine Bádensko-Württembersko k vráteniu iného deportovaného utečenca z Afganistanu do Nemecka.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies