Matovič predstavil ambiciózny plán ako zachrániť U.S. Steel Košice. Ekoaktivisti budú mať radosť!

NETKY.SK • 14 Máj 2021, 17:27 • 2 min
Matovič predstavil ambiciózny plán ako zachrániť U.S. Steel Košice. Ekoaktivisti budú mať radosť!

BRATISLAVA - Dekarbonizácia výroby je podľa ministra financií SR Igora Matoviča jediný spôsob ako zabezpečiť budúcnosť závodu U.S. Steel v Košiciach.

slovakia

left justify in out

Uviedol to na dnešnej tlačovej konferencii po svojej návšteve v americkom Pittsburghu, kde rokoval o budúcnosti košického závodu s vedením spoločnosti U.S. Steel. 

 

Budúcnosť je v znižovaní CO2

„Ak chceme zabezpečiť budúcnosť košického závodu, iná cesta nie je, ako ísť cestou dekarbonizácie. To znamená výmena vysokých pecí na koks za elektrické pece," zhodnotil Matovič.

 

Tento proces by podľa ministra spôsobil pokles emisií CO2 o viac ako 80 percent, zároveň si však vyžaduje obrovské investície. „Je na mieste sa rozprávať, či by tento kľúčový výrobca a zamestnávateľ na východe Slovenska dostal pomocnú ruku z Fondu obnovy," doplnil.

Minister uviedol, že na stretnutie do Pittsburghu išli s cieľom pomôcť spoločnosti U.S. Steel Košice pri dekarbonizácii výroby ocele. „Dnes U.S. Steel Košice produkuje v troch vysokých peciach, v ktorých využíva ako palivo koks, to sú milióny ton CO2 ročne, ktorými znečisťujeme ovzdušie," skonštatoval.

 

 

Bez obrovských investícii to nepôjde 

Dodal, že Slovensko sa hlási k záväzku, ktorý bol prijatý v rámci celej EÚ, znížiť produkciu CO2 do roku 2030. „To pre Slovensko znamená znížiť produkciu CO2 o milióny ton a práve cestou dekarbonizácie, teda zmenou spôsobu výroby ocele v U.S. Steele Košice môžeme zásadným spôsobom naplniť tento záväzok," doplnil.

 

Výška investície je podľa ministra približne 1,5 miliardy eur za výmenu dvoch vysokých pecí za elektrické oblúkové pece a súvisiace linky. Tým by mohli byť znížené emisie o šesť miliónov ton CO2.

 

Oceliarstvo dosahuje najhoršie výsledky
Podľa štátneho tajomníka ministerstva financií Martina Klimeka, oceliarenstvo za uplynulé dva roky zaznamenalo historicky najhoršie výsledky za dlhé desaťročia.

 

„Samotná U.S. Steel Corporation, ako je verejne známe, vykázala stratu takmer 1,8 miliardy dolárov za tieto dva roky, čo je skoro 20 percent jej posledného obratu do roku 2020. Situácia je taká nepriaznivá, že mnohé oceliarne z dôvodu nadkapacít zatvárajú alebo sú pod tlakom finančných problémov až krachu," uviedol Klimek.

 

Dodal, že košické železiarne sú jedinou relevantnou mimoamerickou aktivitou U.S.Steelu, a preto je dôležité, či sa rozhodnú koncentrovať ďalej na svoj americký trh alebo pokračovať v rozvíjaní aktivít v rámci EÚ, kde je budúcnosť ťažkého priemyslu otázna, vzhľadom na tlak na znižovanie emisií.

„Prezentovali sme Slovensko ako dlhoročného partnera, ktorý je pripravený na ekologické výzvy, ktoré doba prináša a má nástroje, či už vo forme plánu obnovy, rozvojového či modernizačného fondu a iných dlhových nástrojov, s ktorými môžme zvládnuť výzvy dekarbonizácie a ekologizácie a posunúť U.S.Steel do pozície ekonomického, ale aj ekologického lídra," uzavrel Klimek.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies