Balkánske krajiny začali obmedzovať prílev migrantov, otáčajú ich na hraniciach

NETKY.SK • 19 November 2015, 13:16 • 2 min
Balkánske krajiny začali obmedzovať prílev migrantov, otáčajú ich na hraniciach

BELEHRAD - Srbsko a Macedónsko začali obmedzovať počet utečencov, ktorým povoľujú prechod cez svoje hranice. Na svoje územie vpúšťajú Sýrčanov, Iračanov a Afgancov, zatiaľ čo Afričanov a migrantov z južnej Ázie zastavujú na hraniciach a vracajú späť. Oznámil to dnes Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) a svedkami toho boli aj reportéri agentúry Reuters.

slovakia

left justify in out

Agentúra citovala vysokopostaveného policajného predstaviteľa v Macedónsku, podľa ktorého Skopje pristúpilo k obmedzovaniu prílevu migrantov po tom, ako rovnaký krok avizovalo Slovinsko.
Slovinská polícia dnes oznámila, že začne posielať späť "ekonomických migrantov" prichádzajúcich zo susedného Chorvátska. Oba štáty sú členmi EÚ. Ľubľana bude prijímať len migrantov z krajín, kde prebiehajú ozbrojené boje. "Včera o 18.00 h začalo Srbsko vracať (do Macedónska) všetkých migrantov okrem Sýrčanov, Iračanov a Afgancov," uviedla dnes hovorkyňa UNHCR Melita Šunjičová. Podľa reportérov Reuters Srbi vpúšťajú na svoje územie aj občanov Iránu, Líbye a Libanonu.


Príklad Srbska podľa nej nasledovalo Macedónsko, ktoré uzavrelo svoje štátne hranice v noci nadnes okolo 03.00 h. Obmedzovanie prílevu migrantov balkánskymi štátmi spôsobilo, že v pohraničných "zónach nikoho" medzi Srbskom a Chorvátskom a medzi Macedónskom a Gréckom uviazli stovky ľudí. Občania Sýrie, Iraku a Afganistanu tvoria podľa agentúry Reuters väčšinu zo státisícov utečencov, ktorí v súčasnosti prechádzajú Balkánom na ceste do Nemecka, Švédska a ďalších krajín západnej Európy.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies