Štefan Harabin podal druhý podnet na Ústavný súd SR

NETKY.SK • 6 Apríl 2020, 17:26 • 2 min
Štefan Harabin podal druhý podnet na Ústavný súd SR

Výsledky prezidentských volieb, ktoré minulý rok vyhrala po prvýkrát v histórii Slovenskej republiky žena, majú byť, podľa jedného z vtedajších prezidentských kandidátov, nedôveryhodné.

slovakia

left justify in out

Kandidát na prezidenta

Štefan Harabin kandidoval na post prezidenta SR v roku 2019, avšak neúspešné. Do druhého kola sa dostali jeho dvaja konkurenti Miroslav Lajčák a terajšia prezidentka SR Zuzana Čaputová. Podľa lídra Vlasti, strany s ktorou Harabin kandidoval v parlamentných voľbách 2020 do NRSR, sa výsledky prezidentských volieb dajú spochybniť relevantnými dôkazmi.

 

img

 

Nejasnosti 

Podľa jeho slov mohol byť jeden voličský preukaz odfotografovaný aj stokrát. "Mám na to dôkazy. Voliči volili na falošné voličské preukazy. Ide o veĽké množstvo a ľahko sa to dá aj zistiť," uviedol Harabin. Ďalej pokračoval, že by to mal preskúmať Ústavný súd SR, ktorý má na to oprávnenie. Ten by si mal vyžiadať od každej obce, koľko vydala voličských preukazov, a na základe toho má možnosť otvoriť volebnú dokumentáciu z každého okrsku. "Následne sa ukáže, že či boli voliť ľudia na jeden preukaz, alebo jeden človek prišiel voliť aj viackrát," dodal Harabin.

 

img

 

Vyjadrenie bývalého sudcu ÚS SR

Bývalý sudca Ústavného súdu SR Ladislav Orosz sa k Harabinovým tvrdeniam vyjadruje, že "teoreticky nemožno zo strany voliča vylúčiť takýto druh konania." Skutkovú podstatu musia podľa neho dokázať konkrétne dôkazy.

 

Žiadny kontakt

K danej situácii sa vyjadril aj Štatistický úrad Slovenskej republiky. "Úrad neprichádza do styku s hlasovacími preukazmi, nemá žiadne kompetencie vo vzťahu k hlasovacími preukazom, a nie je gestorom ani realizátorom žiadnych procesov počas volieb, ktoré s ich použitím súvisia," vyjadrila sa ich hovorkyňa pre Plus JEDEN DEŇ Jana Morháčová. 

 

img

 

Predražená kampaň prezidentky

Štefan Harabin sa tohto boja nevzdáva aj na základe skutočnosti ohľadom predraženej prezidentskej kampane Zuzany Čaputovej. "Prekročila zákonný limit 500-tisíc eur," vyjadril sa na záver.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona