Bajánková napadne zákon o platových pomeroch na ústavnom súde

NETKY.SK • 16 December 2014, 11:58 • 2 min
Bajánková napadne zákon o platových pomeroch na ústavnom súde

BRATISLAVA – Zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov, ktorý minulý týždeň podpísal prezident Andrej Kiska, pravdepodobne na ústavnom súde napadne predsedníčka Súdnej rady SR Jana Bajánková.

slovakia

left justify in out

"Súdna rada ma zaviazala už na predchádzajúcom zasadnutí, že ak tento zákon bude súčasťou právneho poriadku SR, treba ho podrobiť testom ústavnosti. K tomu sa pripojili viaceré sudcovské rady. Takže áno, využijem túto možnosť," povedala dnes Bajánková. Šéfka súdnej rady sa na ústavný súd obráti, keď bude zákon zverejnený v zbierke zákonov.

 

Platy poslancov, členov vlády, ministrov, generálneho prokurátora, predsedu a podpredsedov Najvyššieho kontrolného úradu ostanú zmrazené na úrovni platov z roku 2011. Sudcovia ústavného súdu aj všeobecných súdov majú poberať plat na úrovni platov z roka 2012. Neporastú ani odmeny asistentov poslancov a výdavky na prevádzku poslaneckých kancelárií, ktoré zostanú v roku 2015 rovnaké ako v roku 2011. Vládna strana si od návrhu sľubuje úsporu výdavkov štátneho rozpočtu 14,1 milióna eur. 

 

Z ústavnoprávneho hľadiska nie sú splnené podmienky na zmrazenie platov sudcov, myslí si to minister spravodlivosti Tomáš Borec. V krajine podľa neho nie je hospodársky zlá situácia a nie je možné hovoriť ani o výnimočnosti situácie. Keďže momentálne absentujú tieto dôvody, nemyslí si, že by bolo možné zmraziť platy sudcov. Borec preto predpokladá, že sudcovia sa obrátia na Ústavný súd SR a ten rozhodne. To, že návrh na zmrazenie platov sudcov je v rozpore s ústavou ako aj v rozpore s doterajšou rozhodovacou činnosťou Ústavného súdu SR si myslí aj predsedníčka Súdnej rady SR Jana Bajánková. 

 

Bývalý predseda Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin podal 14. novembra podnet na generálnu prokuratúru, ktorá má prešetriť zákonnosť konania skupiny poslancov NR SR za stranu Smer-SD pri navrhovaní zmrazenia platov sudcov. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies