Autobusári volajú po systémovej podpore verejnej dopravy

NETKY.SK • 30 Jún 2014, 17:53 • 2 min
Autobusári volajú po systémovej podpore verejnej dopravy

BRATISLAVA - Zväz autobusovej dopravy (ZAD) v reakcii na zámer vlády zľavniť cestovné na železnici sa v pondelok vyslovil za potrebu systémovej podpory verejnej hromadnej dopravy, vrátane autobusovej nielen železničnej.

slovakia

left justify in out

"Pokiaľ sa nájdu finančné prostriedky na železnice, nemal by byť problém nájsť ich aj na autobusy. Podporujeme cestovanie aspoň za symbolické cestovné, bude to motivovať k tomu, aby si cestujúci lacné cestovanie viac vážili," povedal prezident ZAD Peter Pobeha. Autobusári v spojitosti s navrhovanými opatreniami v železničnej doprave vítajú podporu mobility pracovnej sily, študentov a dôchodcov.

 

ZAD zdôraznil, že autobusová doprava je rozhodujúci dopravný prostriedok verejnej hromadnej dopravy pri cestovaní do práce alebo školy vzhľadom na množstvo prepravených cestujúcich. "Podpora len jedného odvetvia verejnej hromadnej dopravy je voči užívateľom ostatných druhov hromadnej dopravy, aj firmám podnikajúcim v autobusovej doprave, diskriminačná," tvrdí ZAD. Účasť súkromného kapitálu v podnikoch slovenskej autobusovej dopravy podľa zväzu nie je prekážkou racionálnych rozhodnutí v prospech cestujúcej verejnosti. 

 

Prímestskú autobusovú dopravu vo verejnom záujme v regiónoch objednávajú a finančne podporujú jednotlivé samosprávne kraje. Štát má v autobusových spoločnostiach, ktoré vznikli po privatizácii časti bývalých štátnych spoločností Slovenská autobusová doprava, už len menšinové podiely.    

 

Zväz autobusovej dopravy združuje najvýznamnejšie podniky na Slovensku poskytujúce výkony vo verejnom záujme v autobusovej doprave pre samosprávne kraje. Sektor slovenskej autobusovej dopravy ročne prevezie takmer 190 mil. cestujúcich, pričom 3 550 autobusov najazdí viac ako 206 mil. kilometrov. Autobusové spoločnosti pravidelne investujú do modernizácie a bezpečnosti vozidiel. Zväz autobusovej dopravy má pätnásť členov, ktorými sú najväčší autobusoví dopravcovia na Slovensku. Z celkového počtu autobusov je takmer tisíc nových s výrobou v rokoch 2010 až 2014. Na slovenských cestách jazdí v prímestskej doprave už takmer dvesto nízkopodlažných autobusov. Zo súkromných zdrojov bolo na Slovensku v poslednom období zrekonštruovaných alebo novo postavených 29 autobusových staníc. 

 

ZAD spolu so Združením cestnej dopravy Česmad Slovakia nedávno začali kampaň na podporu autobusovej dopravy ako rozumnej voľby voči osobnej automobilovej doprave. Ich ambíciou, ako aj Medzinárodnej únie cestnej dopravy (IRU), je zdvojnásobiť počet cestujúcich v autobusovej doprave do roku 2020. Autobusová doprava má podľa kampane päť výhod - je bezpečná, pohodlná, zelená, efektívna a dostupná.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies