Poklad ako z rozprávky - Austrálsky zlatokop našiel hrudu zlata vážiacu 4,6 kilogramu

NETKY.SK • 28 Marec 2023, 13:30 • 2 min
Poklad ako z rozprávky - Austrálsky zlatokop našiel hrudu zlata vážiacu 4,6 kilogramu

Melbourne - Austrálsky amatérsky hľadač zlata objavil v štáte Victoria rekordne veľkú zlatú hrudu s hmotnosťou 4,6 kilogramu. Jej hodnota sa odhaduje na 240.000 austrálskych dolárov (149.000 eur).

slovakia

left justify in out

Muž, ktorý si prial zostať v anonymite, našiel zlatú hrudu na náleziskách zlata v austrálskom štáte Victoria, ktoré boli v 19. storočí epicentrom tamojšej "zlatej horúčky". Pri hľadaní použil len obyčajný detektor kovov. Austrálsky znalec Darren Kamp, ktorý vzácny nález ohodnotil a následne odkúpil, uviedol, že počas svojej 43-ročnej kariéry ešte takú veľkú hrudu zlata nevidel. Označil to za "objav, ktorý sa podarí len raz za život". Kamp zistil, že 4,6-kilogramová hruda obsahuje až 2,6 kilogramu čistého zlata. Stanica BBC uvádza, že hoci sú podobné nálezy zriedkavé, Austrália je vo všeobecnosti považovaná za najväčší rezervoár zlata na svete. Mnohé zlaté nugety boli objavené práve na austrálskom území. Najväčší zlatý nuget objavili v austrálskom Ballarate v roku 1858. Vážil 71,3 kilogramu a obsahoval vyše 99 percent zlata. TASR správu prevzala v utorok zo stanice BBC. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Peter Vince

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona