Austrálsky premiér Malcolm Turnbull prichádza pred voľbami o popularitu

NETKY.SK • 21 Máj 2016, 16:46 • 2 min
Austrálsky premiér Malcolm Turnbull prichádza pred voľbami o popularitu

CANBERRA - Austrálsky premiér Malcolm Turnbull prichádza zhruba mesiac pred predčasnými parlamentnými voľbami o popularitu medzi voličmi. Vyplynulo to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorého výsledky priniesla dnes agentúra Reuters s tým, že analytici predpokladajú tesný politický súboj.

slovakia

left justify in out

Turnbullova konzervatívna vláda by podľa aktuálneho prieskumu nálad austrálskych voličov získala iba o dve percentná viac hlasov (51 percent) ako konkurenčná stredoľavicová Austrálska strana práce (ALP) (49 percent).
Prieskum verejnej mienky, uskutočnený inštitútom Ipsos, ďalej naznačil, že obľúbenosť predsedu vlády klesla o štyri percentá, a síce na 47 percent. Šéf Liberálnej strany Turnbull je však pre Austrálčanov stále prijateľnejší než šéf labouristov Bill Shorten, ktorého preferuje 30 percent opýtaných.


Austráliu čakajú 2. júla predčasné voľby do oboch komôr parlamentu, ktoré budú vyvrcholením dosiaľ najdlhšej predvolebnej kampane v dejinách krajiny v trvaní 74 dní.


Voľby do polovice kresiel austrálskeho Senátu sa konajú každé 3 roky, pričom každý senátor sa volí na šesť rokov. V prípade takzvaného dvojitého rozpustenia sa však volia naraz zástupcovia do 76-miestneho Senátu, ako aj do 150-miestnej Snemovne reprezentantov. Naposledy došlo k rozpusteniu oboch komôr austrálskeho parlamentu zároveň v roku 1987.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies