Austrálske požiare zúria ďale; premiérka varuje pred "katastrofickým" dňom

NETKY.SK • 8 Január 2013, 08:32 • 2 min
Austrálske požiare zúria ďale; premiérka varuje pred "katastrofickým" dňom

Austrálske požiare zúria ďale; premiérka varuje pred "katastrofickým" dňom

slovakia

left justify in out

img

Žiadnych mŕtvych zatiaľ nehlásili pri požiaroch vo voľnej prírode, ktoré zúria v juhovýchodnej Austrálii, hoci v Tasmánii ešte stále pátrajú po stovke nezvestných obyvateľov po tom, ako oheň minulý týždeň spustošil mestečko Dunalley východne od Hobartu. Tasmánska polícia dnes informovala, že pri predbežnej kontrole zhorených domov mŕtve telá nenašla.
      Austrálska premiérka Julia Gillardová dnes v televízii varovala obyvateľov, aby sa pripravili na pravdepodobne najhorší deň v rámci súčasných požiarov. "Je veľmi dôležité, aby ľudia dbali na svoju bezpečnosť," zdôraznila a povedala, že použitie slova "katastrofické" má veľmi dobrý dôvod.
      Po týždni horúčav sužujú požiare päť zo šiestich austrálskych zväzových štátov, pričom v najľudnatejšom z nich, Novom Južnom Walese, a v lesoch v horách okolo hlavného mesta Canbera ich horí vyše 100. Najmenej 20 z nich nie je pod kontrolou.
      Meteorológovia predpovedali na dnešný deň teploty do 45 stupňov Celzia a silný nárazový vietor s rýchlosťou 100 km/h, čo sú rovnaké podmienky, za akých v roku 2009 na tzv. "čiernu sobotu" zahynulo v požiaroch v štáte Viktória 173 ľudí.
      V najväčšom austrálskom meste Sydney dosiahla teplota začiatkom dnešného popoludnia 40 stupňov, a to i napriek tomu, že leží na pobreží.
      Požiarnici vyhlásili päť oblastí na juhu Nového Južného Walesu za katastrofické a odporučili dnes ľuďom, ktorých domy sú v ceste požiarov, aby ušli a nepokúšali sa bojovať s ohňom s vedrami a hadicami.
      Prieskumy ukázali, že k väčšine úmrtí dochádza, ak sa ľudia rozhodnú pre evakuáciu na poslednú chvíľu a oheň ich zastihne v autách na cestách.
      Vyše 70.000 požiarnikov podporovaných letkou 70 hasiacich lietadiel bolo pripravených vystriedať tých, ktorí bránili ohňu v postupe.
      "Majú lietadlá a vrtuľníky, ale je to ako zhodiť špendlík do oceánu, pretože je to kompletne mimo kontroly," citovala televízia ABC farmárku Pam Shelleyová.
      Väčšinu požiarov zapálili blesky, ale niektoré sú dielom podpaľačov, ktorí využili perfektné podmienky. Premiér Nového Južného Walesu Barry O'Farrell povedal, že polícia hovorila s podozrivými a varovala ich pred 25-ročnými trestami, ak ich usvedčí z podpaľačstva.
      Prvýkrát uzavreli pre verejnosť všetky národné parky na juhovýchode Austrálie a kempujúcich poslali domov. Až do stredy platí zákaz zakladania ohňov.
      Rekordná vlna horúčav sa začala v štáte Západná Austrália 27. decembra. Silný nárazový vietor tu vytvoril "horúcu kupolu", ktorá podľa klimatológov potom prekryla väčšinu kontinentu, vysvetľujú svetové tlačové agentúry.   

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies