KĽDR potvrdila, že v júni do vesmíru vypustí prieskumný vojenský satelit

NETKY.SK • 30 Máj 2023, 09:45 • 2 min
KĽDR potvrdila, že v júni do vesmíru vypustí prieskumný vojenský satelit

SOUL - Severná Kórea potvrdila, že v júni do vesmíru vypustí vojenský prieskumný satelit. Ako dôvod uviedla to, že potrebuje monitorovať vojenský pohyb Spojených štátov a ich partnerov v reálnom čase.

slovakia

left justify in out

Severná Kórea potvrdila, že v júni do vesmíru vypustí vojenský prieskumný satelit s tým, že potrebuje monitorovať vojenský pohyb Spojených štátov a ich partnerov v reálnom čase, uviedli v utorok tamojšie médiá s odvolaním sa na vysokopostavených predstaviteľov KĽDR. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

 

Severokórejská štátna tlačová agentúra KCNA citovala podpredsedu ústrednej vojenskej komisie tamojšej vládnucej strany Ri Pjong-čchola, podľa ktorého bude "vojenský prieskumný satelit číslo 1" vypustený v júni. Tento satelit je spolu s "rôznymi prieskumnými prostriedkami, ktoré sa majú nanovo otestovať, nevyhnutný na sledovanie, monitorovanie... a včasné zvládnutie nebezpečných vojenských krokov USA a ich vazalských síl," uvádza sa ďalej vo vyhlásení. Severná Kórea už predtým informovala Japonsko, že medzi 31. májom a 11. júnom plánuje vypustiť do vesmíru satelit. KĽDR tiež Tokiu podľa juhokórejskej agentúry Jonhap oznámila, že počas uvedeného obdobia bude zriadená námorná zóna, do ktorej by nemali vstupovať plavidlá. O zámere vypustiť satelit informovala KĽDR aj Medzinárodnú námornú organizáciu (IMO).

 

Analytici tvrdia, že vojenská družica je súčasťou úsilia Severnej Kórey vybavenej jadrovými zbraňami o pokrok v technológii sledovania, ktorá zahŕňa aj bezpilotné lietadlá. Cieľom je zlepšiť schopnosť KĽDR zasiahnuť ciele v prípade konfliktu. Severná Kórea v posledných mesiacoch vykonala tiež sériu skúšok rakiet a ďalších zbraní, vrátane novej medzikontinentálnej balistickej strely na tuhé palivo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona