Premiér nedopustí zánik športu, pomôcť chce aj rezort školstva

NETKY.SK • 14 September 2020, 15:26 • 2 min
Premiér nedopustí zánik športu, pomôcť chce aj rezort školstva

Aj na ich reakcie a odpovede čakali mnohí športovci. Po reakcii premiéra i ministerstva môžu mať dôvod na upokojenie.

slovakia

left justify in out

Ku aktuálnej situácii, s ktorou sa budú musieť popasovať športovci, sa vyjadril aj premiér Igor Matovič. Na svojom facebooku všetkých športovcov ubezpečil, že nedovolí, aby šport zanikol. „Všetkým, ktorým na kultúre a športe záleží, na známosť sa dáva, že nedovolím, aby ich Korona zložila k zemi,“ napísal premiér na svoj facebook v pondelok s tým, že konzílium podľa neho chce urobiť zbytočné opatrenie. „Tentokrát mám však pocit, že tlačíme až príliš na pilu a efekt, ktorý očakávame, môže byť paradoxne opačný,“ dodal Matovič.

 

Rezort školstva

K téme pomoci športu sa vyjadrilo aj Ministerstvo školstva, ktoré pracuje na troch schémach, ktorými bude štát športovcom pomáhať kompenzovať straty. Štátny tajomník Ivan Husár tiež namieta niektoré opatrenia Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ), ktoré podľa neho ohrozujú chod športu. Preto vyzýva o týchto opatreniach diskutovať.

 

 

Od začiatku októbra by sa totiž pôvodne mal päťnásobne znížiť maximálne povolený počet divákov na športových podujatiach. V piatok to povedal minister zdravotníctva Marek Krajčí po rokovaní Pandemickej komisie vlády SR.
 

Stretnutie

Ministerstvo školstva aj preto vo štvrtok usporiada stretnutie desiatich športových zväzov, sekcie športu MŠ a Ministerstva hospodárstva SR. Rozoberať budú návrh troch schém pomoci štátu športu.

 

img

 

Potreba súladu

Ivan Husár vyzýva ÚVZ, aby usmernenia ohľadom koronavírusu vopred konzultoval s vecne príslušným útvarom ministerstva. Zdôraznil, že opatrenia pri obmedzení počtu zhromaždených osôb v prípade rôznych typov podujatí sú nekonzistentné s veľkosťou športových hál či zimných štadiónov.

 

"Domnievame sa, že pri obmedzení hromadných podujatí je potrebné popri ochrane verejného zdravia myslieť aj na chod ekonomiky a krajiny. Zároveň v športe pri obmedzení počtu osôb je dôležité určiť, o aké osoby ide: ide o divákov, športovcov alebo všetky osoby? Navrhujeme, aby boli súťaže povolené a aby sa obmedzenia vzťahovali iba na počet prítomných divákov," povedal štátny tajomník.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Píše @vladimira.marcinko 💬 Kým ostatní dotknutí pandémiou sa ako tak rozbehli po pár mesačnej pauze, športovci a realizačné tímy ešte stále čakajú od vypuknutia pandémie na svoje prvé výplaty a príjmy. Prvé. Už je to viac ako 6 mesiacov, kedy sú v mínuse (zámerne hovorím v mínuse a nie na nule, lebo si povinnosti voči štátu plnia naďalej, aj keď sú bez príjmov- dane, poistenia...). Živitelia rodín ako ktokoľvek iný, ľudia s hypotékou a so starosťou ako prežiť ďalší mesiac. Ale nejde len o jednotlivcov, keď to zabalia športové kluby, lebo to finančne neustoja, nebude cesty späť k profesionálnemu športu v mnohých slovenských mestách. A to nie sú vyhrážky. Keď sa pozriete na poklesy tržieb, ktoré nastanú v dôsledku ochranných opatrení, hovoríme o scenári blízkej budúcnosti. Vybudovať športový klub s dobrým manažmentom, obsadením a výsledkami, nie je chvíľková záležitosť. Som posledné týždne mimo dianie a aktívnu politickú diskusiu v rámci koalície, ale toto zúfalstvo športovej a kultúrnej komunity ma zdvíha zo stoličky. Obrátila som sa na našu predsedníčku, aby tému krízovej podpory kultúry a športu otvorila na koaličnej rade. Keďže s veľkou pravdepodobnosťou nebudem môcť byť prítomná na najbližšej schôdzi NRSR, požiadam mojich kolegov poslancov, aby otázku podpory športu a kultúry posunuli aj na štvrtkovú hodinu otázok, kde majú poslanci priestor pýtať sa ministrov na konkrétne riešenia❗️ #zaludi #sport #kultura #pomoc

Příspěvek sdílený ZA ĽUDÍ (@za_ludi),

 

Od začiatku októbra by v súčasných zelených okresoch malo byť  v exteriérových podujatiach max. 200 osôb s rúškom a v interiérových hromadných podujatiach max. 100 osôb. V oranžových a červených okresoch má prísť k ešte k výraznejšiemu obmedzeniu - v exteriéri maximálne 100 osôb, resp. v interiéri 50 osôb.

 

V súčasnosti platí na Slovensku zákaz usporiadať exteriérové akcie nad 1000 a interiérové nad 500 osôb, v prípade červených a oranžových okresov do 500 osôb v exteriéri alebo nad 250 osôb v interiéri.

 

Ochranné pomôcky môžete objednávať na: shop.netky.sk.  Na sklade sú jednorázové ochranné rúška, textilné ochranné rúška a dezinfekčné gély.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies