Holandsko je prvou krajinou bez pouličných psov: Takto to dosiahli

NETKY.SK • 20 Jún 2019, 15:46 • 2 min
Holandsko je prvou krajinou bez pouličných psov: Takto to dosiahli

Viete si predstaviť, ako krajší by bol svet bez túlavých psov? Holandsko sa ujalo tejto myšlienky a začalo konať. Úplne menia osudy psov a umožňujú im život plný šťastia a lásky.

slovakia

left justify in out

Vláda podnikla konkrétne kroky na dosiahnutie tohto cieľa implementáciou metódy PSVIR (preklad: výber, sterilizácia, vakcinácia, identifikácia a návrat). 

 

Vďaka tomu sa v roku 2016 stala prvou krajinou, ktorá oslobodila tieto živé tvory od samoty a strachu z ulíc. Tí z nás, ktorí milujú zvieratá, chcú, aby bol tento nápad realizovaný po celom svete.

 

Bright Side podporuje tieto opatrenia, ktoré prinášajú úžitok zvieratám, a chce sa podeliť o podrobnosti prijatej metódy Holandska, ktorá ju premenila na krajinu plnú hrdinov.

 

Príbeh z pozadia

 

Od 19. storočia má Holandsko obrovskú populáciu psov. Takmer každá rodina v krajine mala psa ako domáceho maznáčika, pretože ho ľudia vnímali ako symbol spoločenského postavenia. Ale veľký počet psov, ktorí tam žili, podnietil vypuknutie besnoty, ktorá sa čoskoro stala jednou z hlavných príčin smrti. Zo strachu mnohí majitelia začali opúšťať svojich domácich miláčikov a keďže táto akcia bola považovaná za legálnu, ulice sa naplnili túlavými psami všetkých druhov.

 

img

 

Dni sterilizácie

 

Holandsko chcelo zmeniť tieto nešťastné okolnosti. Začali organizovaním dní, v ktorých boli sterilizácia a kastrácia povinné. Všetko bolo zadarmo; vláda uhradila všetky výdavky. S tým boli schopní sterilizovať 70 % feniek. Každý pes mal tiež lekárske vyšetrenia na overenie, ktoré vakcíny a lekárske služby potreboval.

 

Zákony proti opusteniu

 

Vláda schválila zákon, ktorý chráni zvieratá a schválila aj iný zákon týkajúci sa zdravia zvierat a dobrých životných podmienok zvierat. Nová legislatíva povzbudila vlastníkov, aby poskytli spoločenským zvieratám primeranú liečbu a odstránili zneužitie. Ak by ich vlastníci nenasledovali, mohli by byť potrestaní až 3 rokmi väzenia a pokutou vyššou ako 14 000 eur.

 

img

 

Vyššie dane za nákup chovných psov

 

Ľudia, ktorí sa rozhodnú mať psa doma, sa zvyčajne rozhodnú prijať alebo kúpiť chovné psy, pretože ich považujú za krajšie a zdravšie. Preto sa holandská vláda rozhodla zvýšiť dane z nákupu psov v obchodoch. V dôsledku toho tento dodatočný výdavok nútil majiteľov psov, aby začali uvažovať o iných spôsoboch, ako dostať domáce zvieratá a zvýšiť šancu na túlavých psov.

 

Informačné kampane

 

Štát tiež začal realizovať ďalšiu kampaň na zvýšenie povedomia. Tentoraz mali ľudia možnosť starať sa o šteniatka bez domova. Pomaly, ale iste, ľudia sa do nich zamilovali a viac ako miliónu túlavých psov sa podarilo nájsť rodinu a bezpečné miesto na život. Táto operácia mala obrovský vplyv na občanov a doviedla až 90 % obyvateľstva k prijatiu psa ako domáceho maznáčika.

 

Šťastný koniec pre šteniatka

 

Tento vládny program pracoval proti všetkým nepriaznivým vplyvom. V nadväznosti na ich úspechy v roku 2011 delegovali prácu na “Animal Cops”, skupinu policajtov zodpovedných za ochranu a bezpečnosť psov. Dnes šteniatka žijúce v Holandsku nielen žijú pohodlne v domácnostiach, ale sú akceptované aj vo väčšine obchodov, reštauráciách a iných zariadeniach.

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies