Slováci sa pred 80 rokmi stali významnými aktérmi svetových dejín. Kto to boli Walter Rosenberg a Alfréd Wetzler?

NETKY.SK • 16 Apríl 2024, 12:45 • 2 min
Slováci sa pred 80 rokmi stali významnými aktérmi svetových dejín. Kto to boli Walter Rosenberg a Alfréd Wetzler?

OSVIENČIM - V apríli 1944 sa začal jeden z najznámejších svetových príbehov odvahy a boja za ľudskosť. Slováci Walter Rosenberg (neskôr krycím menom Rudolf Vrba) a Alfréd Wetzler sa podujali na smrteľne nebezpečný útek z poľského koncentračného tábora Osvienčim.

slovakia

left justify in out

Rosenbergovi a Wtezlerovi nešlo pritom iba o záchranu vlastných životov. Ako neskôr uvádzali, chceli sa s vonkajším svetom podeliť o hrozné  informácie o tom, ako hitlerovskí fašisti arogantne a bezcitne zaobchádzajú z ľuďmi privezenými pôvodne s oficiálnym zámerom presídlenia a práce pre Tretiu ríšu.

Namiesto toho boli v neľudských podmienkach beštiálne mučení a hromadne vraždení, najmä na rasovom princípe. Po vydarenom úteku plnom vážneho nebezpečenstva a peripetií napokon pred slovenskými úradmi vyrozprávali svoje svedectvá. Niet divu, že sa nestretli hneď s  pochopením a akceptáciou. Ich slová boli šokujúce a v totálnom  rozpore so známou propagandou – nielen na Slovensku ale aj v celom svete. 

Po dôkladnom preverovaní informácií a opakovanom vypočúvaní však vznikol ustálený 32 stranový text, ktorý je dodnes považovaný za jeden z najdôležitejších dokumentov dejín 20. storočia. Správa Vrbu a Wetzlera svetu priniesla neuveruteľné, ale žiaľ pravdivé a alarmujúce zistenia. Na ich základe došlo k zastaveniu viacerých plánovaných transportov a urýchleniu oslobodzovania táborov a skončeniu masového rasovo motivovaného vyvražďovania.

Svet si týchto dvoch Slovákov navždy zapamätá ako jedných z najväčších hrdinov vo svojej histórii. Ich príbeh bol opakovane sfilmovaný ako aj knižne spracovaný. Je plný nielen tragického utrpenia, ale aj viery v ľudskosť a nádeje.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačový odbor MK SR, Foto: Tlačový odbor MK SR (na titulnej foto poľský koncentračný tábor Osvienčim)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies