Austrálska centrálna banka ponechala hotovostnú sadzbu nezmenenú na úrovni 4,35 %.

NETKY.SK • 20 Marec 2024, 19:31 • 2 min
Austrálska centrálna banka ponechala hotovostnú sadzbu nezmenenú na úrovni 4,35 %.

SYDNEY - Austrálska centrálna banka po utorkovom zasadnutí správnej rady ponechala cieľovú sadzbu hotovosti na úrovni 4,35 percenta.

slovakia

left justify in out

Cieľ zostáva na súčasnej úrovni od novembra minulého roka, keď ho centrálna banka zvýšila zo 4,1 percenta na 4,35 percenta.

Podľa vyhlásenia rady rezervnej banky inflácia naďalej klesala, ale zostala vysoká.

Ukazovateľ indexu spotrebiteľských cien (CPI) bol v priebehu roka do januára stabilný na úrovni 3,4 percenta, pričom jeho dynamika sa v posledných mesiacoch zmiernila.

Pri zmierňovaní inflácie tovarov a služieb sa rada domnievala, že vyššie úrokové sadzby pracujú na vytvorení udržateľnejšej rovnováhy medzi agregátnym dopytom a ponukou v ekonomike.

"Aj keď nedávne údaje naznačujú, že inflácia sa zmierňuje, zostáva vysoká. Rada očakáva, že ešte nejaký čas potrvá, kým bude inflácia udržateľne v cieľovom pásme," uviedla.

Centrálna banka mala „vysoko neistý“ výhľad na ekonomický vývojRast spotreby domácností zostal „obzvlášť slabý“ v dôsledku vysokej inflácie a zvyšovania úrokových sadzieb, zatiaľ čo rast jednotkových nákladov práce zostal „veľmi vysoký“, uviedla rada.

Centrálna banka od mája 2022 zvýšila úrokové sadzby 13-krát, aby ovládla infláciu, pričom cieľová hotovostná sadzba stúpla z 0,1 percenta na súčasných 4,35 percenta.

Napriek viditeľnému poklesu z vrcholu 7,8 percenta v roku 2022, ročný CPI dosiahol v decembri 2023 4,1 percenta, čo je stále výrazne nad cieľom centrálnej banky.

"Ústredné prognózy sú, že inflácia sa v roku 2025 vráti do cieľového rozpätia 2 až 3 percentá a v roku 2026 do stredu," uviedla rada.

Guvernér centrálnej banky Michele Bullock na tlačovej konferencii po stretnutí poznamenal, že boj s infláciou ešte nie je vyhratý.

"Nie sme si dostatočne istí, že môžeme vylúčiť ďalšie zmeny úrokových sadzieb, ale myslíme si, že sme na ceste dostať sa späť k inflačným cieľom," dodal Bullock.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: Xinhua / Hu Jingchen
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies