AKTUALITA - Chorvátsko bojuje so snehom. Doprava je komplikovaná i v susednom Srbsku a Bosne

NETKY.SK • 27 Február 2023, 15:15 • 2 min
AKTUALITA - Chorvátsko bojuje so snehom. Doprava je komplikovaná i v  susednom Srbsku a Bosne

Záhreb - Stovky ľudí strávili v Chorvátsku uplynulú noc v autách, na čerpacích staniciach či v zriadených prijímacích centrách.

slovakia

left justify in out

Dôvodom bola snehová víchrica, ktorá tam cez víkend spôsobila dopravný kolaps a časti krajiny dokonca odrezala od zvyšku sveta. Náhla zmena počasia, ku ktorej prišlo po viacerých pomerne teplých dňoch, skomplikovala dopravu aj v susedných krajinách – Srbsku a Bosne. Západ Srbska sa pritom ocitol bez elektrického prúdu a prerušená tam bola aj železničná doprava do susednej Čiernej Hory. Chorvátske úrady v pondelok informovali, že cesty vedúce k pobrežiu Jadranského mora zostávajú pre sneh a silný vietor naďalej zatvorené v oboch smeroch. Pri diaľnici sa tak tvorili zástupy zaparkovaných áut či autobusov čakajúcich na ďalší vývoj situácie. Približne 300 ľudí zostalo cez noc v niektorom z prijímacích centier, ktoré boli zriadené z dôvodu vzniknutej situácie, ako informovala Natalia Turbičová z úradu na zvládanie mimoriadnych situácií v stredochorvátskom meste Gračac. Dodala, že mnohí ďalší prenocovali v súkromných ubytovacích zariadeniach v oblasti. Súkromná chorvátska televízia HRT informovala, že stovky ľudí, ktorým sa nepodarilo dostať do prijímacích stredísk, zostali vo svojich autách či autobusoch, prípadne strávili noc na čerpacích staniciach, kde viacerí z nich spali na zemi či na stoličkách. Najdramatickejšia bola situácia v Chorvátsku, obdobné problémy však hlásili aj zo západu Srbska a niektorých horských oblastí Bosny. Srbská štátna železničná spoločnosť informovala, že vlaky do Čiernej Hory nepremávali, a to najmä pre popadané stromy a problémy s výpadkami prúdu v oblasti pri hraniciach. V noci na pondelok boli podľa správ srbských médií bez elektriny mestá Prijepolje a Bajina Bašta na západe krajiny. Silné sneženie a vietor spomalili dopravu aj v celej Bosne, najmä však v jej hornatých oblastiach. Problémy tam spôsobujú i zosuvy pôdy a popadané stromy. Miestne úrady vyzvali ľudí na zvýšenú opatrnosť. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Peter Vince
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies