Najviac znečisteným mestom na svete sa stala indonézska Jakarta

NETKY.SK • 10 August 2023, 13:13 • 2 min
Najviac znečisteným mestom na svete sa stala indonézska Jakarta

JAKARTA - Indonézska metropola Jakarta sa stala mestom s najvyššou mierou znečistenia ovzdušia na svete. Na čele rebríčka figuruje už niekoľko dní. Vyplýva to z informácií, ktoré priniesla štvrtková správa agentúry AFP a organizácie IQAir, ktorá zbiera a vyhodnocuje informácie o kvalite ovzdušia vo veľkých mestách.

slovakia

left justify in out

Jakarta sa umiestňuje na prvom mieste rebríčka najviac znečistených miest od pondelka a predstihla saudskoarabský Rijád, katarskú Dauhu či pakistanský Láhaur. IQAir meria kvalitu ovzdušia na základe koncentrácie častíc PM2.5 v ovzduší, ktoré môžu byť škodlivé pre pľúca. Indonézsky prezident Joko Widodo uviedol, že plánuje riešiť úrovne znečistenia vzduchu znížením "bremena záťaže", ktoré nesie Jakarta.

 

Ako pripomína agentúra AFP, krajina sa v budúcom roku pripravuje na presun hlavného mesta do oblasti na ostrove Borneo. Obyvatelia Jakarty sa sťažujú, že znečistenie spôsobené priemyselným smogom, dopravnými zápchami a uhoľnými elektrárňami ovplyvňuje ich životy a zdravie. 

V indonézskom hlavnom meste a jeho okolí žije približne 30 miliónov ľudí. Indonézia sa zaviazala zastaviť výstavbu ďalších uhoľných elektrární od roku 2023 s tým, že do roku 2050 dosiahne uhlíkovú neutralitu.

Napriek protestom aktivistov vláda rozširuje obrovskú uhoľnú elektráreň Suralaya na ostrove Jáva, ktorá je jednou z najväčších v juhovýchodnej Ázii. Podľa organizácie Greenpeace v krajine funguje desať uhoľných elektrární v okruhu 100 kilometrov od hlavného mesta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR / AFP / IQAir Foto: IQAir
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies