Australian Open: Kližan cez Isnera do 2. kola proti Rolovi

NETKY.SK • 14 Január 2014, 06:41 • 2 min
Australian Open: Kližan cez Isnera do 2. kola proti Rolovi

MELBOURNE - Slovenský tenista Martin Kližan sa naplno chopil šance, ktorú na úvodnom grandslamovom turnaji sezóny Australian Open v Melbourne (13. - 26. januára, celková dotácia 33 miliónov AUD, tvrdý povrch Plexicushion) dostal ako tzv. lucky loser z kvalifikácie.

slovakia

left justify in out

V utorňajšom zápase 1. kola dvojhry mužov viedol nad jasne favorizovaným Johnom Isnerom nasadeným ako trinástym 6:2, 7:6 (6), keď Američan po 82 minútach odstúpil pre zranenie členka. 

Dvadsaťštyriročný Bratislavčan Kližan sa presadil na returne už v treťom geme a pridal "poistku" v piatej hre. V ôsmej pri podávaní na zisk tejto časti odvrátil tri brejkbaly v rade, napokon do konca duelu už nečelil hrozbe straty podania. V druhom dejstve len Slovák mal šance na príjme: nezužitoval jednu v tretej hre a dve za sebou v siedmej. V tajbrejku klesol na 0:4 a zdalo sa, že Isner kráča k vyrovnaniu stavu setov, lenže čoskoro bolo 4:4. Kližan pri skóre 6:5 nedal setbal na príjme, využil však ďalší - tentoraz ako podávajúci. 

"Mal som šťastie, že som sa dostal ako lucky loser do 1. kola. Dozvedel som sa to až po konci celej kvalifkácie, určite nie dopredu. Som rád, že som to dnes zvládol. Isner sa mi zdal byť na kurte taký vláčny, to teplo mu príliš nevoňalo. Mal za sebou náročný týždeň v Aucklande a myslím si, že z jeho strany to dnes bola najmä vyčerpanosť. Bolo 43 stupňov, čo je extrémne. Akoby človek hral v infrasaune. Neviem však presne, čo mu vlastne bolo," povedal Martin Kližan v konferenčnom telefonáte pre slovenské médiá a dodal: "Koncentroval som sa najmä na return, mal som na príjme určitú taktiku a tá mi vychádzala. Dobre som mu čítal podanie a výborne som returnoval, nedal mi až toľko es. Prvý set som vyhral 6:2, v druhom sme sa ťahali, nevyužil som brejkbaly. Tajbrejk som začal veľmi zle - 0:4. Keď Isner v tajbrejku súpera raz brejkne, väčšinou je to koniec, nieto dvakrát. So šťastím som to vybojoval do úspešného konca. Neprajem mu, že to skrečoval. Sám to poznám. Keď je niekto zranený, je to zlý pocit. Víťazstvo sa mi však ráta." 

Kližan si vo štvrtok v 2. kole zmeria sily so slovinským kvalifikantom Blažom Rolom (185.), pôjde o premiérový vzájomný súboj. Z tejto sekcie žrebu v utorok ubudol Nemec Philipp Kohlschreiber nasadený ako dvadsiaty prvý. 

"Rolu som prvý raz videl tento rok v Nouméi, je to pre mňa dosť neznámy hráč. Keď však prešiel kvalifikáciou a zdolal v 1. kola Delbonisa, musí to byť dobrý hráč. Ja sa budem koncentrovať najmä na vlastnú hru a usilovať sa postúpiť, pretože je to veľká šanca a hrateľný žreb. Dúfam, že to pre mňa opäť bude mať dobrý koniec," skonštatoval Martin Kližan, ktorý by v prípade prieniku do 3. kola čelil úspešnému zo stretnutia Stéphane Robert (Fr.) - Michal Przysiezny (Poľ.). 

Isner minulý týždeň získal titul na prípravnom podujatí v novozélandskom Aucklande, kde v osemfinále prekonal Lukáša Lacka. Nad Kližanom triumfoval predvlani práve na tvrdom povrchu v americkom Winstone-Saleme 4:6, 6:3, 7:5, Bratislavčan následne zaujal prienikom do osemfinále newyorských US Open, čo je dosiaľ jeho najlepší výsledok na Majors. 

Renomovaný publicista Matt Cronin z Tennis Reporters prostredníctvom Twitteru referoval, že Isner by nehral za druhý set bez ohľadu na výsledok tajbrejku. 

Ľavoruký zverenec Martina Damma Kližan už má istotu prémie 50 000 AUD a dovedna 61 bodov do renkingu ATP aj so zarátaním kvalifikácie, v ktorej vo finálovom 3. kole nestačil na Rakúšana Dominica Thiema (2:6, 5:7), následne však profitoval zo storna štartu Španiela Nicolása Almagra. 

Nováčik roka 2012 na hlavnom profesionálnom okruhu Kližan sa v okamihu svojho triumfu znova stal slovenskou jednotkou, a to na úkor Lukáša Lacka o 22 bodov (569, resp. 547). Situáciu však do 27. januára, keď vyjde nová oficiálna verzia počítačového poradia, ešte môže zmeniť budúcotýždňový challenger v nemeckom Heilbronne - obaja sa naň prihlásili. 

Víťaz turnaja ATP World Tour 2012 v Petrohrade Kližan momentálne figuruje na 106. priečke v hodnotení, už bol aj na 26. mieste. Dvadsaťosemročnému držiteľovi ôsmich singlových trofejí Isnerovi patrí 13. post. 

Pre Kližana naďalej je osobným renkingovým rekordom prekonanie Jo-Wilfrieda Tsongu v 2. kole predvlaňajších medzinárodných otvorených majstrovstiev Spojených štátov amerických. Francúz vtedy bol na 6. stupienku. Kližan štartuje v "main draw" na južnej pologuli druhý raz. Premiéru absolvoval vlani a v 1. kole podľahol nemeckému kvalifikantovi Danielovi Brandsovi. V roku 2010 sa sám lúčil už v 1. kole kvalifikácie. 

Sprievodnou kuriozitou je fakt, že v utorok uspel aj ďalší lucky loser. Spomenutý Francúz Robert nastúpil namiesto Nemca Philippa Kohlschreibera a prekonal Slovinca Aljaža Bedeneho. 

Dvojhra mužov - 1. kolo: 
Martin Kližan (SR) - John Isner (USA-13) 6:2, 7:6 (6) - skreč, Isner po 82 minútach odstúpil pre zranenie členka 

Štatistiky: 
Kližan - Isner 
1. podanie (úspešnosť v %): 30 z 56 = 54 % - 52 zo 67 = 78 % 
využitie 1. podania: 25 z 30 = 83 % - 36 z 52 = 69 % 
využitie 2. podania: 21 z 26 = 81 % - 6 z 15 = 40 % 
esá: 9 - 10 
dvojchyby: 2 - 0 
víťazné údery: 27 - 23 
nevynútené chyby: 10 - 23 
body na príjme: 25 zo 67 = 37 % - 10 z 56 = 18 % 
využitie brejkbalov: 2 z 5 = 40 % - 0 z 3 = 0 % 
zákroky pri sieti: 1 z 3 = 33 % - 5 z 10 = 50 % 
body celkovo: 71 - 52 
najrýchlejšie 1. podanie: 198 km/h - 215 km/h 
priemerná rýchlosť 1. podania: 177 km/h - 188 km/h 
priemerná rýchlosť 2. podania: 145 km/h - 161 km/h 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies