Atlétka Alptekinová prišla o zlato z OH a dostala osemročný trest za doping

NETKY.SK • 17 August 2015, 15:46 • 2 min
Atlétka Alptekinová prišla o zlato z OH a dostala osemročný trest za doping

LAUSANNE - Turecká atlétka Asli Cakir Alptekinová prišla o zlatú medailu z behu na 1500 metrov z olympiády v Londýne 2012 a dostala osemročný zákaz činnosti za krvný doping.

slovakia

left justify in out

Športový arbitrážny súd (CAS) v Lausanne v pondelok odsúhlasil dohodu medzi dvadsaťdeväťročnou bežkyňou a Medzinárodnou asociáciou atletických federácií (IAAF). Alptekinová tak prišla o všetky výsledky od 29. júla 2010, vrátane olympijského zlata i titulu z ME 2012. Bežkyňa taktiež prišla o finančné prémie za dosiahnuté výsledky.

 

Alptekinová mala abnormálne krvné hodnoty v biologickom pase v období od júla 2010 do októbra 2012. Turecká atletická asociácia ju v decembri 2013 zbavila obvinení, no proti verdiktu sa odvolala IAAF. Turecká bežkyňa si už predtým odpykala dvojročný dopingový trest za pozitívny test na juniorskom svetovom šampionáte v roku 2004. Alptekinová nepretekala súťažne od januára 2013, kedy ju IAAF provizórne suspendovala.

 

CAS argumentoval tým, že nedokázala spoľahlivo vysvetliť namerané krvné hodnoty a tak ostala v platnosti verzia IAAF, že ich mohla dosiahnuť iba nejakou nedovolenou manipuláciou so svojou krvou. Osemročný trest je maximum za druhý prehrešok v kariére tohto druhu porušenia antidopingových pravidiel.

Olympijské zlato tak teraz môžu posunúť Alptekinovej krajanke Gamze Bulutovej, ktorá skončila na druhom mieste. Striebro by malo pripadnúť Maryam Yusufovej Jamalovej z Bahrajnu a bronz by mala dostať štvrtá Tatiana Tomašovová z Ruska. Tá si odpykala dvojročný dopingový trest ešte v roku 2008. Informovali agentúry AP a Reuters.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies