Novelou zákona o doprave nás čakajú úpravy STK či zmeny rýchlosti v obci a na diaľnici

NETKY.SK • 26 Máj 2021, 16:26 • 2 min
Novelou zákona o doprave nás čakajú úpravy STK či zmeny rýchlosti v obci a na diaľnici

BRATISLAVA - Vláda SR počas dnešného dňa schválila novelu, ktorou sa upravuje technická kontrola auta (STK) v cestnej premávke. Zmeny sa budú týkať aj povolenej rýchlosti v obci či na diaľnici.

slovakia

left justify in out

V spojení s činnosťou technickej a emisnej kontroly, kontroly originality a montáže plynových zariadení sa navrhuje predĺžiť platnosť poverenia. Po ukončení činnosti technickej služby do začiatku fungovania novej má byť potrebné odovzdať typovému schvaľovaciemu orgánu informačný systém.

 

img

 

Zmeny sa dotknú aj zriaďovania STK-čky. Rezort navrhuje, aby bolo vozidlo zaevidované v mieste reálneho pracoviska. Častokrát totiž nastáva situácia, kedy sa iba zámerne blokuje miesto v existujúcej sieti.  

Obmedzenie na diaľnici v obci (90 km/h) by sa malo podľa ministerstva dopravy a výstvby SR vypustiť. "Vzhľadom na to, že diaľnica je nadradená infraštruktúra, ktorá je navrhnutá na vyššiu rýchlosť, nie je dôvod obmedzovať rýchlosť na diaľnici, či prechádza alebo neprechádza obcou."

 

"Ak je potrebné rýchlosť na diaľnici prechádzajúcej obcou obmedziť, vykoná sa tak prostredníctvom príslušných dopravných značiek obmedzujúcich rýchlosť," argumentuje MDV v dôvodovej správe.

 

img

 

Zmena zákona o rýchlosti je podľa rezortu nevyhnutná, pretože podľa nariadenia EÚ budú všetky typy vozidiel od 6. júla 2022 a všetky prvýkrát evidované vozidlá od 7. júla 2024 vybavené systémom inteligentného prispôsobenia rýchlosti. Ten je definovaný ako systém, ktorý pomáha vodičovi udržiavať rýchlosť zodpovedajúcu podmienkam prevádzky na ceste tým, že mu poskytuje osobitnú a primeranú spätnú väzbu.

 

Pripravte sa na otravné pípanie pri prekročení rýchlosti. Prichádza povinný obmedzovač

 

 

Návrh sa bude týkať aj vozidiel mimo evidencie vozidiel SR. V skratke to znamená, že pod kontrolu budú spadať aj tie automobily, ktoré sú dovážané na Slovensko, pričom v čase zápisu do registra ešte nie sú zaevidované v evidencii. 

 

img

Ustanoviť by sa mali aj podmienky na zrušenie rozhodnutia o pridelení náhradného identifikačného čísla vozidla VIN. 

 

S účinnosťou od 1. júla 2021 budú zrušené kontrolné nálepky o technickej a emisnej kontrole, ale zabudla sa zrušiť povinnosť absolvovania technickej kontroly v prípade výmeny čelného skla.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona