Útulky na Slovensku prijali za minulý rok spolu 6 856 psov a mačiek, záujem o adopcie sa zvýšil

NETKY.SK • 18 Február 2021, 09:12 • 2 min
Útulky na Slovensku prijali za minulý rok spolu 6 856 psov a mačiek, záujem o adopcie sa zvýšil

SLOVENSKO - Za minulý rok bolo do útulkov prijatých 6 856 zvieratiek. Čo nie je dobré, ale pozitívom je, že sa zvýšil počet zvieracích adopcií.

slovakia

left justify in out

Súhrn zvierat prijatých počas minulého roka do útulkov na Slovensku je obrovský. Dokazuje to, že by ľudia mali zmeniť svoje zmýšľanie. Bratislavský útulok Polianky spolu s 23 regionálnymi útulkami Slobody zvierat prijali za minulý rok spolu 6 856 psov a mačiek.

 

img

 

Ide o zvieratá odchytené z ulíc, zväčša vyhodené, zranené a tiež tie, ktoré boli odobraté majiteľom Linkou proti krutosti. Pôvodným majiteľom sa podarilo vrátiť 1 325 zvierat, nový domov si prostredníctvom adopcie našlo 4 843 zvierat. V tlačovej správe o tom informuje Sloboda zvierat.

 

img


Sloboda zvierat Bratislava prijala 2 148 zvierat (z toho 337 mačiek), pôvodnému majiteľovi vrátili 800 zvierat, osvojených do nových rodín bolo 1 250. Všetky neoznačené prijaté zvieratá boli v zmysle vyhlášky o karanténnych staniciach a útulkoch začipované a kastráciu podstúpilo 900 útulkových zvierat.

 

img

 

Sloboda zvierat uskutočnila v rámci manažmentu populácie pouličných zvierat   spolupráci s magistrátom hlavného mesta a OZ Mačky a OZ Pomoc pouličným mačkám z občianskeho rozpočtu magistrátu aj odchyt, kastráciu a veterinárnu prehliadku a ošetrenie 1 158 ferálnych mačiek z intravilánu hlavného mesta, Sloboda zvierat vykastrovala a vrátila do pôvodného prostredia ďalších 313 ferálnych mačiek.


Mesto vyčlenilo v rámci občianskeho rozpočtu na kastračný program 23 160 Eur.

Predsedníčka OZ Sloboda zvierat Pavla Dugovičová doplnila, že pandémia priniesla aj pozitívum, ktorým je nárast domácich adopcií. Výsledkom je, že si domov našli aj zvieratá, ktoré strávili v útulku tri či štyri roky.

 

Za posledný rok narástol aj počet odchytených zabehnutých zvierat vrátených pôvodnému majiteľovi. Dôvodom je povinné čipovanie psov. Zákon o veterinárnej starostlivosti ukladá majiteľom psov povinnosť označiť svoje zviera mikročipom najneskôr do 12 týždňov veku, v prípade zmeny majiteľa skôr.

 

img

 

Útulky Slobody zvierat zabezpečujú okrem odchytov zabehnutých zvierat v obciach, karantenizáciu a umiestnenie zvieraťa v útulku, liečbu a veterinárnu starostlivosť, čipovanie, kastrácie a adopcie.

 

Súvisiaci článok: Zachráň psíka z útulku adopciou. Funguje to online



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies