Asociácia súkromných lekárov vypracovala koncept poplatkov

NETKY.SK • 18 August 2013, 12:30 • 2 min
Asociácia súkromných lekárov vypracovala koncept poplatkov

BRATISLAVA - Ministerstvo zdravotníctva chce zamedziť poplatkom, ktoré nesúvisia s poskytovaním zdravotnej starostlivosti.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) i Asociácia súkromných lekárov (ASL) už v minulosti niekoľkokrát avizovali, že chcú urobiť poriadok v úhradách, ktoré môžu ambulantní lekári vyberať od ľudí či iných subjektov. V praxi by tak pacient mal vedieť, za čo môže od neho lekár požadovať platbu, ako aj jej výšku. ASL si stanovila za cieľ vypracovať zoznam výkonov za priamu úhradu, zatiaľ ho má vo forme konceptu. Rezort zdravotníctva poplatky stále analyzuje.

V súčasnosti legislatíva stanovuje výkony, ktoré si pacient hradí sám, ako napríklad lekárske potvrdenia pre vodičské oprávnenie, pre zbrojný pas, či potvrdenie potrebné pre štúdium. Prezident asociácie Ladislav Pásztor však tvrdí, že existuje mnoho ďalších výkonov, predovšetkým administratívnych, ktoré lekárom zdravotné poisťovne taktiež nepreplácajú a teda ich musia uhradiť tí, ktorí o ne žiadajú. "Občanov určite neteší, že za niektoré výkony musia platiť, ale nikde na svete nie je možné, aby zdravotné poisťovne uhrádzali všetky zdravotnícke výkony," skonštatoval Pásztor. Pripomína však, že pacient musí byť vopred informovaný o tom, že ide o výkon za priamu úhradu a musí s ním ako aj s jeho cenou súhlasiť. Ak mu lekár takýto výkon poskytol, musí mu vydať daňový doklad. 

To, že sa v praxi pacienti stretávajú u lekárov s rôznymi úhradami, potvrdzuje aj rezort zdravotníctva, ktorý poplatky v súčasnosti analyzuje. "Ministerstvo zdravotníctva sa problematikou, ktorá sa týka poplatkov, obšírne podrobne zaoberá, jedným z riešení je zamedziť výberu poplatkov, ktoré bránia poskytovaniu zdravotnej starostlivosti," uviedla Martina Lidinská z komunikačného odboru MZ SR. Podľa jej slov sa úhrady častokrát vyberajú neoprávnene. Medzi takéto patrí napríklad poplatok za vstup do polikliniky, či za klimatizáciu v ambulancii. "ASL SR má spracovaný základný koncept poplatkov, a myslíme si, že MZ SR by mohlo vydať aspoň metodické usmernenie, kde by sa nachádzali skupiny výkonov, ktoré evidentne nie sú hradené z povinného zdravotného poistenia," uviedol Pásztor. Ministerstvo je podľa Lidinskej pri riešení tejto problematiky pripravené rokovať s odborníkmi a so zástupcami kompetentných združení. Prezident ASL predpokladá, že zoznam výkonov za priamu úhradu by mohol byť realitou u ešte v tomto roku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies