Asociácia režisérov DGA predstavila nominácie na cenu za réžiu; Nolan je tam po švrtýkrát

NETKY.SK • 12 Január 2018, 17:24 • 2 min
Asociácia režisérov DGA predstavila nominácie na cenu za réžiu; Nolan je tam po švrtýkrát

LOS ANGELES - Asociácia amerických režisérov Directors Guild of America (DGA) predstavila päticu tvorcov nominovaných na výročnú cenu DGA za réžiu celovečerných hraných filmov.

slovakia

left justify in out

V 70. ročníku ju môžu získať Guillermo del Toro, Greta Gerwig, Martin McDonagh, Christopher Nolan a Jordan Peele. Nominovaných v kategóriách venovaných televízii, reklame a dokumentom oznámili 10. januára. DGA Award je už tradične jedným z najpresnejších ukazovateľov toho, kto získa Oscara za réžiu.

Del Toro si nomináciu vyslúžil fantasy drámou Podoba vody, Gerwig komédiou Lady Bird, McDonagh má šancu vďaka kriminálnej dráme Tri billboardy kúsok za Ebbingom, Nolan vďaka historickej vojnovej snímke Dunkirk a Peele s hororovou snímkou Uteč. S výnimkou Nolana, ktorý sa o cenu uchádza už po štvrtý raz, sú pritom všetci nominovaní po prvý raz. Štyridsaťsedemročný rodák z Londýna si v minulosti vyslúžil nominácie za snímky Memento (2000), Temný rytier (2008) a Počiatok (2010).

Peele je nominovaný aj na cenu za réžiu prvého celovečerného filmu. Okrem neho sa o ocenenie uchádzajú Geremy Jasper (Patti Cake$), William Oldroyd (Lady Macbeth), Taylor Sheridan (Wind River) a Aaron Sorkin (Molly a jej hra).

Len sedemkrát v histórii cien, teda od roku 1948, víťaz DGA Award Oscara nezískal. Za rok 1968 získal cenu DGA Anthony Harvey s drámou Lev v zime, no Oscara si vďaka filmu Oliver! odniesol Carol Reed. Rok 1972 vyniesol cenu DGA Francisovi Fordovi Coppolovi za prvú časť trilógie Krstný otec, ale cenu Akadémie za réžiu získal Bob Fosse za Kabaret. Za rok 1985 udelili cenu DGA Stevenovi Spielbergovi za drámu Purpurová farba, ale Oscar putoval do rúk Sydneyho Pollacka za Spomienky na Afriku. Rok 1995 vyniesol cenu DGA Ronovi Howardovi za réžiu snímky Apollo 13, kým Akadémia ocenila Mela Gibsona a jeho Statočné srdce. Cenu DGA za rok 2000 získal Ang Lee s filmom Tiger a drak, Oscara však udelili Stevenovi Soderberghovi za kriminálny triler Traffic - aféry (bez)mocných. Za rok 2002 DGA ocenila Roba Marshalla s muzikálom Chicago, Oscara ale získal Roman Polański za Pianistu. Zatiaľ naposledy sa tak stalo v roku 2013, keď víťaza ceny DGA Bena Afflecka na Oscara za réžiu ani len nenominovali a cenu Akadémie získal Ang Lee vďaka snímke Pí a jeho život (2012).

Víťazov 70. ročníka udeľovania cien DGA predstavia v sobotu 3. februára v hoteli Beverly Hilton v kalifornskom Beverly Hills.

Prehľad nominácií na výročné ceny Asociácie amerických režisérov vo vybraných kategóriách:

Réžia celovečerného hraného filmu:
Guillermo del Toro - Podoba vody
Greta Gerwig - Lady Bird
Martin McDonagh - Tri billboardy kúsok za Ebbingom
Christopher Nolan - Dunkirk
Jordan Peele - Uteč

Réžia prvého celovečerného filmu:
Geremy Jasper - Patti Cake$
William Oldroyd - Lady Macbeth
Jordan Peele - Uteč
Taylor Sheridan - Wind River
Aaron Sorkin - Molly a jej hra



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies