Kolíková by bola rada, ak by sa do Európskej prokuratúry pridali aj naši susedia

NETKY.SK • 7 Jún 2021, 21:22 • 2 min
Kolíková by bola rada, ak by sa do Európskej prokuratúry pridali aj naši susedia

LUXEMBURG/BRATISLAVA - Ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková (Za ľudí) by bola rada, ak by sa Maďarsko a Poľsko pridali k projektu Európskej prokuratúry. Povedala to dnes po stretnutí s hlavnou európskou prokurátorkou Laurou Kövesi v Luxemburgu.

slovakia

left justify in out

Podľa šéfky rezortu spravodlivosti je tiež momentálne dôležité, aby všetky krajiny, ktoré sa rozhodli, že prispejú k projektu Európskej prokuratúry, nominovali svojich kandidátov na delegovaných európskych prokurátorov.

 

Mária Kolíková verí, že Európska prokuratúra je dobrá cesta


"Som veľmi rada, že patríme k prvým krajinám, ktoré v plnosti obsadili európskych prokurátorov. Je to aj signálom toho, že Slovensko naozaj silne podporuje tento inštitút, a veríme tomu, že to môže naozaj pomôcť k stíhaniu tých, ktorí páchajú trestnú činnosť v rámci európskeho priestoru," uviedla Kolíková.

 

Právomoci nového orgánu 

Európska prokuratúra začala fungovať od júna 2021. Má právomoc vyšetrovať a stíhať trestné činy, ktoré poškodzujú rozpočet EÚ, ako sú napríklad podvody, korupcia, pranie špinavých peňazí a cezhraničné podvody s DPH.

 

img


S nominovaním kandidátov meškalo Maďarsko a Poľsko. Kolíková zároveň informovala, že s Fínskom už došlo k dohode. "Verím, že v krátkom čase Európska prokuratúra ukáže, že je to dôležitý inštitút. Určite, keď bude prvá vec odsúdená, tak to bude príklad toho, ako to funguje," uzavrela.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies