Dvojica poľských turistov uviazla pod Gerlachovským štítom, pomáhať museli horskí záchranári

NETKY.SK • 11 Júl 2023, 10:45 • 2 min
Dvojica poľských turistov uviazla pod Gerlachovským štítom, pomáhať museli horskí záchranári

VYSOKÉ TATRY - Horskí záchranári pomáhali dvojici poľských turistov, ktorí uviazli v nedostupnom teréne pri zostupe z Gerlachovského štítu. Informuje o tom Horská záchranná služba (HZS) na svojej webovej stránke.

slovakia

left justify in out

O pomoc boli požiadaní v pondelok (10. 7.) večer. Záchranári HZS požiadali o súčinnosť posádku Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS). Pre zlé poveternostné podmienky však nemohla vzlietnuť. Následne požiadali o súčinnosť posádku vrtuľníka poľskej horskej služby TOPR, ktorý dokázal naletieť do doliny a lokalizovať uviaznutých turistov, no pre silný nárazový vietor sa musel vrátiť na základňu.

 

Záchranári HZS tak postupovali pozemne. Turistom poskytli neodkladnú starostlivosť, zateplenie a pomocou lanovej techniky ich vyslobodili z nedostupného terénu. Následne spoločne zostúpili na Sliezsky dom. "Turisti vo veku 29 a 34 rokov boli bez zranení a nepotrebovali ďalšie zdravotnícke ošetrenia," dodáva HZS, ktorá záchrannú akciu ukončila v utorok v skorých ranných hodinách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
TASR/KB Netky, Foto: hzs.sk
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies