Trump síce prezidentské voľby nevyhral, na prepočítavaní voličských hlasov však zarobil milióny

NETKY.SK • 3 December 2020, 16:45 • 2 min
Trump síce prezidentské voľby nevyhral, na prepočítavaní voličských hlasov však zarobil milióny

WASHINGTON – Prezidentské voľby v Spojených štátoch síce vyhral demokratický kandidát Joe Biden, Donald Trump sa však na prehre poriadne „zahojil“.

slovakia

left justify in out

Podporovatelia Donalda Trumpa mu od volebného dňa poslali viac ako 150 miliónov amerických dolárov. Informoval o tom denník The Washington Post. Podľa denníka New York Times je to ešte o 20 miliónov USD viac.

 

Prevažná časť týchto peňazí je pritom od drobných podporovateľov dosluhujúceho prezidenta, ktorý sa radí medzi najbohatších Američanov.  

 

Finančné dary na právnu bitku

Trumpov tím totiž voličov súčasného prezidenta po prehratých voľbách oslovil, aby aspoň nejakou čiastkou prispeli na právnikov a právnu bitku s cieľom zvrátiť výsledok volieb.

 

img

 

Zároveň na nich apeloval s teóriou, že došlo k sfalšovaniu výsledku volieb pre manipuláciu voličských hlasov. Peniaze voličov tak plnia účet Trumpovho fonduRepublikánskeho národného výboru, ktorý môže peňažné dary použiť ako uzná za vhodné.  

 

Prečítajte si tiež: Donald Trump odíde z Bieleho domu za jednej podmienky. Boj o prezidentské kreslo však ešte nevzdáva

 

Takto sa robí "biznis"

Aktuálne sa však skôr javí, že Trump tieto peniaze využije na financovanie svojich budúcich politických plánov a nie na právne procesy. A to aj napriek tomu, že sa viac krát vyjadril, že v boji za spravodlivé voľby plánuje pokračovať.

 

The Washington Post sa domnieva, že príspevky vyzbierané v decembri hravo prekonajú hranicu 81 miliónov eur, ktoré sa tímu podarilo vyzbierať počas septembra.

 

img

 

Prepočítavanie hlasov v americkom štáte Wisconsin, kde museli prekontrolovať približne 800 tisíc hlasov v dvoch okresoch pritom Trumpa stálo iba 3 milióny dolárov. Prepočítavnie hlasov sa pre veľmi tesný výsledok uskutočnil aj v štáte Georgia

 

Prezident sa pritom pokúšal napadnúť volebné výsledky v šiestich štátoch, v Michigane, Georgii, Pensylvánii a Nevade sa mu to však nepodarilo.  

 

Mohlo by vás zaujímať: Hlasy v americkom štáte Georgia boli opäť prepočítané, na Bidenovom víťazstve sa nič nemení



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona