Archeológovia našli na Kréte "paniu v zlate"

NETKY.SK • 1 Október 2010, 07:24 • 2 min
Archeológovia našli na Kréte "paniu v zlate"

Archeológovia našli na Kréte "paniu v zlate"

slovakia

left justify in out

img

Kostru ženy z archaického obdobia gréckych dejín (800-480 pred n.l) ozdobenú zlatom objavili archeológovia pri vykopávkach na ostrove Kréta. Oznámili to dnes grécke médiá.
      Uviedli, že archeológovia pracujú na vykopávkach starovekého mesta Eleutherna, ktoré sa nachádza na úpätí hory Ída, kde sa podľa mýtov narodil grécky kráľ bohov a vládca Olympu Zeus.
      Tím expertov z Krétskej univerzity pod vedením Nikolaosa Stampolidisa našiel pri kostre vyše 3000 drobných zlatých doštičiek rozličného tvaru s veľkosťou 1-4 cm. Tlačová agentúra Athens News Agency (ANA) spresnila, že medzi doštičkami sa nachádzal jedinečný kus šperku znázorňujúci včelu ako bohyňu.
      Hrob zo 7. storočia pred n.l. sa nachádza v tesnej blízkosti pohrebiska padlých bojovníkov.
      Eleutherna bola považovaná za jedno z najmocnejších miest starovekej dórskej civilizácie. Oblasť bola obývaná nepretržite najmenej 4500 rokov.
      Výskum priniesol nálezy pochádzajúce z obdobia od mínojskej civilizácie až po byzantskú éru.
      Odkedy sa na mieste pred 27 rokmi začali vykopávky, bádatelia tam objavili keramiku z mínojského obdobia, šperky, pracovné nástroje, zvyšky budov, hradnú vežu a most. V oblasti našli aj dláždené rímske cesty a byzantský kostol.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies