Vrchol slávneho obelisku v Paríži opravili po takmer 200 rokoch

NETKY.SK • 21 Jún 2023, 08:15 • 2 min
Vrchol slávneho obelisku v Paríži opravili po takmer 200 rokoch

PARÍŽ - v Paríži opravili vrchol slávneho obelisku uprostrednámestia Place de la Concorde.

slovakia

left justify in out

Hoci si to v minulosti všimlo iba niekoľko ľudí, slávny obelisk uprostred parížskeho námestia Place de la Concorde tam až do utorka stál bez špičky - takmer 200 rokov. Na slávnosti s účasťou VIP hostí umiestnila novú pozlátenú špičku na ihlanový hrot 3000 rokov starej pamiatky vyškolená remeselníčka. Napriek výške sa u nej neprejavil ani náznak závratu, informuje TASR podľa tlačovej agentúry AFP.

 

Obelisk z chrámu v meste Luxor daroval Francúzsku Egypt ešte v roku 1830. Do Paríža "pricestoval bez špičky, ktorá počas storočí erodovala", povedala pre AFP francúzska odborníčka na pamiatkovú starostlivosť Isabelle Morinová-Loutrelová. "Hieroglyfy a basreliéfy na egyptských hrobkách znázorňujú obelisky ako zašpicatené. Nevieme, ako dlho bol obelisk z Luxoru bez špičky, ale pravdepodobne veľmi dlho," dodala.

 

Obnova obelisku sa začala vlani a pamiatkari sa rozhodli tento nedostatok opraviť. Nová špička je vyrobená z pozlátenej ocele a zhotovila ju špecializovaná kovoobrábacia spoločnosť Ateliers d'art Saint-Jacques a Fonderie de Coubertin pod dohľadom ministerstva kultúry. Egypt daroval 23 metrov vysoký obelisk Francúzsku ako uznanie za prácu francúzskeho egyptológa Jeana-Francoisa Champolliona, ktorý ako prvý rozlúštil staroegyptské písmo - hieroglyfy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies