Aplikácia TikTok vzbudila pobúrenie: Užívatelia vystupujú ako obete holokaustu

NETKY.SK • 24 August 2020, 18:57 • 2 min
Aplikácia TikTok vzbudila pobúrenie: Užívatelia vystupujú ako obete holokaustu

Čínska sociálna platforma TikTok, podozrivá zo sledovania svojich používateľov, sa opäť stala terčom kritiky. Tentoraz bol jej cieľom trend, kedy užívatelia vystupujú ako obete Holokaustu v nebi. Informoval o tom server The Times of Israel. O čo vlastne ľuďom išlo?

slovakia

left justify in out

Vo videách používatelia vystupujú ako obete holokaustu, a to najčastejšie tých z Osvienčimu. Za sprievodu upravenej verzie piesne Locked out of Heaven od Bruna Marsa potom hrajú fiktívnu scénu, kedy sa ocitnú na onom svete. Nahrávku často dopĺňajú make-upom, ktorý má zobrazovať spáleniny, modriny a škrabance.

 

Tento trend vyvolal na sociálnych sieťach veľké pobúrenie. "Dobre. Môžeme prosím prestať robiť holokaust trendom na TikToku? Je to antisemitizmus a vy im to všetci nechávate prechádzať," napísala jedna užívateľka k videu, v ktorom mladé dievča predvádza obeť, ktorá zomrela v plynovej komore a práve dorazila do neba.

 

"Prečo existujú videá o holokauste na TikToku?" Pýta sa ďalší. K tomu ďalší užívateľ dodal: "Naozaj to tento človek spravil a mal takýto nápad, namaskoval sa, obliekol sa, natočil to, zostrihal to, a ani raz ho nenapadlo, že to nie je dobrý nápad to zverejniť?" V tomto prípade dievča video z platformy zmazalo a za obsah sa ospravedlnilo.

 

 

Na platforme TikTok sú tieto tzv. POV videa (point of view - uhol pohľadu) veľmi obľúbené. Užívatelia sa v nich vciťujú do určitého scenára, čo však nie vždy vyzerá ako správne.

 

 

Videá tohto typu ale majú často problematické témy. Okrem Holokaustu sa objavujú aj videá o obetiach 11. septembra, niektoré z nich potom napríklad velebia domáce násilie.

 

Aplikáciu TikTok prevádzkuje čínska spoločnosť ByteDance. Tá kúpila v roku 2017 firmu Musical.ly a spojila ju s aplikáciou TikTok. Stala sa tak vďaka tomu prvou čínskou aplikáciou, ktorej sa podarilo presadiť v USA. TikTok má v Spojených štátoch 100 miliónov užívateľov. ByteDance sa vďaka komerčnému úspechu aplikácie stala jednou z hŕstky skutočných globálnych čínskych konglomerátov.

 

Americký prezident Donald Trump minulý týždeň firme nariadil, aby aktivity TikToku v USA do 90 dní predala. Trump ťaženie proti TikToku zdôvodňuje obavami, že čínske vlastníctvo firmy predstavuje riziko pre národnú bezpečnosť, pretože čínska vláda tak podľa neho môže získavať informácie o amerických občanoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies