Španielski študenti obhajujú odsúdených katalánskych lídrov

NETKY.SK • 30 Október 2019, 21:49 • 2 min
Španielski študenti obhajujú odsúdených katalánskych lídrov

BARCELONA - Stovky mladých ľudí, prevažne študentov, zriadili v stredu v Barcelone provizórny tábor na protest proti väzenským trestom, ktoré v polovici októbra vymeral španielsky najvyšší súd deviatim bývalým katalánskym lídrom.

slovakia

left justify in out

Provizórny tábor pozostávajúci zo zhruba 50 stanov vyzdobených katalánskymi zástavami a separatistickými transparentmi zriadili študenti na Univerzitnom námestí v centre Barcelony. Mnohé z transparentov hlásali "Sme generácia 14. októbra".

 

 

"Sme tu, pretože žiadame oslobodenie politických väzňov. Sú väznení neprávom. Taktiež žiadame autonómne referendum, aby sa Katalánci sami rozhodli, či chcú byť nezávislí, alebo nie," vyjadrila sa pre Ruptly študentka Marta Gallego. 

 

Odkazovali tak na dátum, keď španielsky najvyšší súd vymeral dlhoročné väzenské tresty v rozmedzí 9-13 rokov deviatim bývalým katalánskym lídrom vrátane katalánskeho exvicepremiéra Oriola Junquerasa, ktorých uznal za vinných z protištátnej činnosti v súvislosti s vypísaním predvlaňajšieho referenda o odštiepení a následnom vyhlásení nezávislosti Katalánska.

 

img

 

Protestná akcia mládeže na námestí začala deň po tom, ako študentské organizácie podporujúce nezávislosť Katalánska vyhlásili časovo neobmedzený štrajk. Verdikt najvyššieho súdu vyvolal v krajine v nasledovných dňoch masové protesty, na ktorých sa zúčastňovali desaťtisíce ľudí a ktoré často vyústili do nočných násilných potýčok s políciou.

 

img

 

Rozhodnutie súdu kritizovalo aj sedem katalánskych verejných univerzít, ktoré v reakcii naň vydali aj netradičný manifest odsudzujúci represiu a žiadajúci o "okamžité prepustenie nespravodlivo odsúdených". Manifest však vzápätí v spoločnom vyhlásení skritizovalo približne 800 profesorov z Katalánska a iných oblastí, ktorí požadovali jeho okamžité stiahnutie.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies