Andrej Danko odstúpil z boja o Prezidentský palác. Čo ho k tomu viedlo?

NETKY.SK • 18 Marec 2024, 11:45 • 2 min
Andrej Danko odstúpil z boja o Prezidentský palác. Čo ho k tomu viedlo?

V pondelok 18. marca Andrej Danko oficiálne oznámil, že sa vzdáva svojej kandidatúry na prezidenta Slovenskej republiky. Túto správu zverejnil na spoločnej tlačovej konferencii s ďalším uchádzačom o tento post, Štefanom Harabinom.

slovakia

left justify in out

Predseda Strany národnej jednoty (SNS) vysvetlil svoje rozhodnutie súvisiacim vývojom preferencií a s cieľom zachovať jednotu národno-konzervatívnych síl. V rámci svojho vyhlásenia taktiež vyslovil plnú podporu Štefanovi Harabinovi vo voľbách na prezidenta.

"Už v januári sme sa džentlemensky dohodli, že jeden druhého podporíme podľa toho, kto bude v predvolebných preferenciách úspešnejší," uviedol na brífingu líder národniarov a podpredseda Národnej rady SR. Zároveň deklaroval, že má mandát od strany, aby Harabina podporil a požiadal o to aj voličov SNS. Danko verí, že Harabin môže postúpiť do druhého kola.

"Chcem dnes urobiť svoje dôležité životné rozhodnutie, ale rozhodnutie na to, aby sa národné sily netrieštili," začal Andrej Danko. Podľa neho je v povahe Slovákov nejednotnosť. „Za úspech SNS považujem, že sme boli pritom, že vznikol blok národných strán a vďaka tomu vznikla vláda Roberta Fica,“ pokračoval s tým, že SNS považuje za hlavný národný pilier.

Bývalý minister spravodlivosti sa poďakoval za podporu, zároveň ocenil úsilie Andreja Danka zjednocovať národno-vlastenecké sily. "Som za to, aby sme takéto spájanie uskutočnili aj voľbami do Európskeho parlamentu," uviedol. Deklaroval zároveň, že do volieb ide s jasným cieľom - vyhrať ich. Označil sa za mierového prezidentského kandidáta a avizoval jasne vyhranený postoj smerom k vojne na Ukrajine a geopolitickej budúcnosti Slovenska v prípade svojho zvolenia. "Ak vyhrám prezidentské voľby, žiadny slovenský vojak nepôjde na Ukrajinu, ani jeden náboj, ani jeden cent nepôjde na Ukrajinu. Na Slovensko nepríde ani jeden migrant a ani jeden cudzí vojak na Slovensku nebude. Budem presadzovať, aby Slovensko získalo status neutrality," dodal.

Možné odstúpenie Danka z prezidentských volieb v prípade, "ak trendy v predvolebných preferenciách nebudú dobré", avizovala strana SNS už pred časom.

V posledných prieskumoch Danko za Harabinom výrazne zaostával.

V sobotu (23. 3.) si tak oprávnení voliči môžu vybrať z desiatich kandidátov na prezidenta SR. Sú nimi Patrik Dubovský, Krisztián Forró, Štefan Harabin, Ivan Korčok, Marian Kotleba, Ján Kubiš, Igor Matovič, Milan Náhlik, Peter Pellegrini a Róbert Švec.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj: TASR, Tlačová konferencia, Foto: Momentka z tlačovej konferencie (Facebook / Andrej Danko - predseda SNS)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies