Analytik: Zrušenie poplatkov za prednostné vyšetrenie povedie k tajným platbám

NETKY.SK • 13 Február 2015, 17:38 • 2 min
Analytik: Zrušenie poplatkov za prednostné vyšetrenie povedie k tajným platbám

BRATISLAVA - Zrušenie poplatkov za prednostné vyšetrenie bude viesť k neformálnym platbám medzi pacientom a lekárom, mieni analytik Tomáš Szalay.

slovakia

left justify in out

Ambulantní lekári toto rozhodnutie kritizujú, registračné pokladnice sa tak podľa Asociácie súkromných lekárov SR minú účinkom. Organizácia zastupujúca pacientov iniciatívu, naopak, víta.
     

"Nebudú sa z nich platiť dane a bohvie, akú budú mať výšku, lebo už nebudú regulované," povedal pre TASR analytik a šéf Health Policy Institute (HPI) Szalay. Rozhodnutie zrušiť poplatok za prednostné ošetrenie iba zbytočne prispieva k domnienke bezplatného zdravotníctva, čo nie je a ani nikdy nebude, podotkol. Dopyt po týchto vyšetreniach očividne existoval a mali už aj rozumne nastavené pravidlá, myslí si.
     

"Pacienti budú teraz platiť svojím časom, z čoho nemajú nič oni a ani ambulancie," poznamenal. Szalay hovorí, že čas strávený v čakárni je podľa mnohých vzácnejší ako poplatok za vyšetrenie. "Zamestnaní ľudia si takto budú musieť brať aj pol dňa dovolenky," povedal.
     

So Szalayom súhlasia aj súkromní lekári. Pacienti prídu o službu, čo využívali a lekári zase o príjem, tvrdia. "Štátny rozpočet navyše príde o dane, ktoré by poskytovatelia z prijatého poplatku zaplatili," skonštatoval prezident Asociácie súkromných lekárov (ASL) Ladislav Pásztor. Registračné pokladnice sa tak podľa neho "úplne minú účinkom". 
     

Asociácia na ochranu práv pacientov (AOPP) pre TASR v stanovisku uviedla, že "víta každú iniciatívu, ktorá pacientom zlepší dostupnosť zdravotnej starostlivosti a obmedzí ich poplatky u lekára".
     

Zrušenie poplatkov za prednostné vyšetrenie je súčasťou schválenej novely zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti, ktorá prináša zmeny v poplatkoch. Šéfovi ASL sa v nej nepáči ani paragraf hovoriaci o tom, že lekár, s ktorým má zdravotná poisťovňa uzatvorenú zmluvu, nie je oprávnený od pacienta požadovať úhradu za zdravotnú starostlivosť. "To znamená, že ak občan požiada o výkon, na ktorý poisťovňa zmluvu neuzatvorila, poskytovateľ ho nebude môcť poskytnúť," zdôraznil. ASL sa chce preto obrátiť na prezidenta SR, aby novelu nepodpísal.
   

Zrušiť poplatky za prednostné vyšetrenie inicioval v novele cez pozmeňujúci návrh Juraj Blanár (Smer-SD), podľa ktorého tento inštitút v praxi spôsoboval problémy a mnohí pacienti museli čakať, keďže ich predbehli tí platiaci. Novelu zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti schválilo vo štvrtok 77 poslancov Národnej rady SR.
     

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR si od novely sľubuje zavedenie jednoznačných pravidiel. Zrušili sa aj poplatky za administratívu a nová legislatíva nestanovuje presnú výšku možných poplatkov ani ich limity. 
     

Šéf rezortu Viliam Čislák (nominant Smeru-SD) označil problematiku poplatkov za dlhodobo najproblémovejšiu tému v rezorte, ktorá je občanmi vnímaná veľmi citlivo. "Preto sme sa rozhodli sprehľadniť túto oblasť a vyjsť v ústrety pacientom," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies