Analytici zvýšili svoje odhady tohtoročného rastu hospodárstva SR na 4 %

NETKY.SK • 30 August 2010, 08:07 • 2 min
Analytici zvýšili svoje odhady tohtoročného rastu hospodárstva SR na 4 %

Analytici zvýšili svoje odhady tohtoročného rastu hospodárstva SR na 4 %

slovakia

left justify in out

img

Bankoví analytici, ktorých pravidelne oslovuje centrálna banka, zvýšili svoje odhady rastu slovenskej ekonomiky pre rok 2010. Predpokladajú, že hrubý domáci produkt (HDP) SR by mal v závere roka vzrásť v stálych cenách o 4 %, čo je o 0,9 percentuálneho bodu (p.b.) viac, ako očakávali v júli. Odhady pravidelne získava a aktualizuje Národná banka Slovenska (NBS).
      Súčasne však analytici očakávajú aj rýchlejší rast spotrebiteľských cien. Tovary a služby by mali tento rok zdražieť o 2 %, zatiaľ čo v júli predpokladali pomalší rast cien na úrovni 1,8 %. Harmonizovaná inflácia meraná metodikou EÚ podľa augustových odhadov dosiahne tento rok úroveň 1,8 % oproti 1,5 % predpokladaným v júli. Index cien meraný národnou metodikou by mal tento rok vzrásť o 2 %, teda o 0,2 p.b. rýchlejšie, ako analytici predpokladali v siedmom mesiaci.
      NBS aj rezort financií sú v odhadoch pesimistickejší. Centrálna banka v poslednej zverejnenej prognóze z júna predpovedá rast HDP na úrovni 3,7 %, zatiaľ čo v marci očakávala 3,2 %. Ministerstvo financií (MF) SR počíta s rastom na úrovni 3,2 %.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies