Analytici rezortu financií opäť navýšili odhad daňových príjmov

NETKY.SK • 30 Jún 2016, 13:25 • 2 min
Analytici rezortu financií opäť navýšili odhad daňových príjmov

BRATISLAVA - Daňové príjmy verejnej správy by mali byť v tomto roku vyššie, ako sa predpokladalo. Avizuje to vo svojej aktuálnej júnovej daňovej prognóze Inštitút finančnej politiky pri ministerstve financií.

slovakia

left justify in out

Odhad daňových a odvodových príjmov na rok 2016 oproti februárovej prognóze totiž analytici ministerstva navýšili o 278 mil. eur. Odôvodňujú to najmä lepším očakávaným výberom korporátnej dane a pokračujúcim pozitívnym vývojom na trhu práce. V ďalších troch rokoch taktiež navýšili prognózu daňových a odvodových príjmov o 224 mil. eur, 128 mil. eur, resp. o 131 mil. eur v roku 2019.


"Prognózu nahor ťahá zlepšená úspešnosť výberu korporátnej dane, dane z pridanej hodnoty a spotrebnej dane z minerálnych olejov. Pozvoľne klesajúci pozitívny vplyv na horizonte prognózy vyplýva z aktualizácie makroekonomického vývoja a zapracovania troch legislatívnych priorít vlády,“ píše sa v komentári k júnovej daňovej prognóze rezortu financií. Za hlavné riziko tejto prognózy sa pritom považuje zhoršenie makroekonomického vývoja vyplývajúce z brexitu.


Najnovšie čísla ohľadom očakávaných daňových príjmov tak už počítajú aj zo zapracovaním programových priorít novej vlády, ako sú zníženie korporátnej dane z 22 % na 21 % a zrušenie daňovej licencie. Zároveň je zohľadnené aj predĺženie osobitného odvodu v regulovaných odvetviach.


Zníženie sadzby dane z príjmov právnických osôb o jeden percentuálny bod pritom podľa prognózy prinesie v budúcom roku na akruálnom princípe výpadok 132 mil. eur. V ďalších rokoch sa bude postupne zvyšovať na 141 mil. eur a 153 mil. eur. Zrušenie daňovej licencie za začne v rozpočte prejavovať v roku 2018 výpadkom 72 mil. eur a v roku 2019 mínusom 69 mil. eur. Naopak, vplyv predĺženia osobitného odvodu regulovaným subjektom zvýši príjmy podľa metodiky ESA 2010 v budúcom roku o 77 mil. eur, v roku 2018 o 80 mil. eur a v roku 2019 o 83 mil. eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies