Americký úrad pre letectvo odhalil ďalšiu hrozbu na lietadlách Boeing 737

NETKY.SK • 27 Jún 2019, 08:03 • 2 min
Americký úrad pre letectvo odhalil ďalšiu hrozbu na lietadlách Boeing 737

NEW YORK - Americký Federálny úrad pre letectvo (FAA) včera oznámil, že na problémových lietadlách typu Boeing 737 MAX odhalil ďalšiu chybu.

slovakia

left justify in out

Boeingy 737 MAX vyradili z prevádzky po tragickej marcovej havárii v Etiópii, pri ktorej zahynula celá posádka, vrátane štyroch Slovákov. Len pár mesiacov pred tým mal rovnaký stroj nehodu aj v Indonézii. Po prieskumoch a vyšetrovaní sa zistilo, že za haváriami stál autopilot lietadiel, ktorý ich chybne otáčal nosom k zemi, čo posádka nedokázala zvládnuť.

 

img

 

Tieto stroje sa do ďalšej prevádzky mali dostať až po odstránení poruchy a detailnej kontrole všetkých ostatných systémov. Podľa pôvodných plánov k tomu malo dôjsť už v priebehu tohto leta, no objavil sa ďalší problém.

 

Testovania, ktoré realizovala FAA preukázali, že okrem chyby samotného autopilota je problém aj v tom, že pilot nedokáže prevziať kontrolu nad riadením lietadla v čase, keď ho riadi autopilot. Ak teda lietadlo začne smerovať strmhlav nadol, posádka s tým nevie urobiť nič. Bližšie sa FAA k problému nevyjadrovala, uviedla len, že lietadlá budú opäť v prevádzke až po tom, čo bude všetko skontrolované, otestované a bezpečné.

 

"Spoločnosť Boeing súhlasí s rozhodnutím a žiadosťou FAA a pracuje na požadovanom softvéri, aby vyriešila žiadosť FAA," oznámil tiež Boeing. Dodal, že lietadlá typu 737 MAX nebude predkladať FAA na schválenie, dokiaľ na to "nesplní všetky požiadavky" a kým nebude bezpečné, aby sa tieto stroje "vrátili do prevádzky".

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies