Americký tím zhodnotil situáciu v irackom pohorí Sindžár, plánuje evakuáciu

NETKY.SK • 14 August 2014, 06:50 • 2 min
Americký tím zhodnotil situáciu v irackom pohorí Sindžár, plánuje evakuáciu

WASHINGTON - Americký tím pozostávajúci z členov ozbrojených síl a agentúry pre medzinárodný pricestoval v stredu do irackého pohoria Sindžár, aby pomohol pripraviť evakuáciu civilistov.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na amerického predstaviteľa.
      

Ten si želal ostať v anonymite. Podľa jeho slov odletel tím do hôr, kde našli útočisko tisíce ľudí vrátane náboženskej menšiny jezídov. Utečenci sa snažili uniknúť pred postupujúcim sunnitskými bojovníkmi militantnej islamistickej skupiny Islamský štát.
      

"Boli tam minulú noc a zhodnotili situáciu," povedal predstaviteľ. Druhý predstaviteľ vyhlásil, že na mieste bolo menej ako 20 členov amerického personálu. Všetci sa už vrátili do Arbílu, hlavného mesta Kurdistanu.
      

V meste sa nachádza 130 príslušníkov amerického vojenského personálu, ktorí sa naliehavo snažia vypracovať možnosti evakuácie obliehaných, od vytvorenia bezpečného koridoru po letecký most.
      

Americký minister obrany Chuck Hagel dnes vyhlásil, že v pohorí je menej utečencov, preto je vykonanie záchrannej misie v Iraku menej pravdepodobné, doplnila agentúra AP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies