Americký Senát schválil rekordný rozpočet na obranu, na Ukrajinu ale akosi pozabudol

NETKY.SK • 21 December 2023, 19:00 • 2 min
Americký Senát schválil rekordný rozpočet na obranu, na Ukrajinu ale akosi pozabudol

WASHINGTON - Senát USA schválil rozpočet na obranu (zákon o povolení národnej obrany, NDAA), ktorý podporil prezident Joe Biden. Rekordná suma 886 miliárd amerických dolárov – nárast o tri percentá v porovnaní s predchádzajúcim rokom. Ibaže ráta výška rozpočtu aj s infláciou? V pomere k nej sa rozpočet na obranu totiž výdavky na obranu v USA znižujú. Američania môžu Rusom závidieť. V krajine, kde zajtra už znamená včera (alebo je to obrátene, je to už dlho, keď som bol pionierom) sa suma financií ani nie tak na obranu ako skôr na zbrojenie, údržbu jadrových zbraní, útokov na susedné krajiny a vydržiavanie vojakov v bývalom impériu rekordne zvyšujú.

slovakia

left justify in out

Opozícia voči Číne je prioritou amerického obranného rozpočtu, znie moderný geostrategický hluk Kongresu. Vojenská pomoc Ukrajine je však skromná. Nebol to náhodou istý J. V. Stalin, ktorý na medzinárodných fórach trikrát vyhlásil, že bez americkej vojenskej pomoci by vo vojne proti Nemecku asi nevyhral? Možno to zo strany gruzínskeho podvodníka (mal sa od koho učiť) bola len diplomatická zdvorilosť, ale ja sa domnievam, že ZSSR by tú vojnu vyhral aj bez Američanov, Britov, komsomolcov a bieloruských partizánov. Ale to nechajme to na koňoch a najnovšie aj kravách. Majú trochu väčšie hlavy ako historici, ktorí sa narodili až po druhej svetovej vojne.

 

Rozdelený Kongres

Senát USA schválil rozpočet na obranu (zákon o povolení národnej obrany, NDAA), ktorý podporil prezident Joe Biden. Rekordná suma 886 miliárd amerických dolárov – nárast o tri percentá v porovnaní s predchádzajúcim rokom. Ibaže ráta výška rozpočtu aj s infláciou? V pomere k nej sa rozpočet na obranu, totiž výdavky na obranu v USA znižujú. Američania môžu Rusom závidieť. V krajine, kde zajtra už znamená včera (alebo je to obrátene, je to už dlho, keď som bol pionierom) sa suma financií ani nie tak na obranu ako skôr na zbrojenie, na údržbu jadrových zbraní, na bratské útoky voči susedným krajinám a na vydržiavanie vojakov v bývalom impériu rekordne zvyšujú.
 
„Prijatie NDAA nám umožňuje držať líniu proti Rusku, postaviť sa pevne proti Čínskej komunistickej strane a zabezpečiť, aby obrana Ameriky bola štátna a najsilnejšia v každej dobe,“ povedal šéf senátnej väčšiny Chuck Schumer. Senát schválil návrh zákona pomerom hlasov 87 ku 13. Ešte by sa o ňom malo hlasovať hlasovať aj v Snemovni reprezentantov.

Americké obranné priority

Medzi priority národnej bezpečnosti USA patrí rozširovanie hypersonických zbraní, umelej inteligencie a kvantových počítačov. Rozpočet zahŕňa prostriedky na modernizáciu amerických vojnových lodí, lietadiel a bojových vozidiel. NDAA zahŕňa aj financovanie trilaterálneho bezpečnostného paktu medzi Austráliou, Spojeným kráľovstvom a Spojenými štátmi (AUKUS) na fiškálny rok 2024.
 
Kongres USA sa od konca septembra nevie dohodnúť na pridelení peňazí na pomoc Ukrajine a ďalším spojencom Washingtonu (Izrael, Egypt). Bidenova administratíva a demokrati trvajú na potrebe poskytnúť 106 miliárd dolárov niekoľkým krajinám vrátane Ukrajiny a Izraela, zatiaľ čo republikáni požadujú „samostatné“ opatrenia na podporu. Bez dodatočných financií, varoval Biely dom, sa peniaze pre Ukrajinu minú do konca roku 2023. Vyzerá to, že ukrajinský prezident Zelenskyj, ktorý podniká spanilé jazdy po svete a burcuje ho za záchranu svojho národa, jeho kultúry a štátnej nezávislosti, odišiel z USA s červeným nosom. Američania sa o Európu už dávnejšie prestali starať. Táto ich bývalá vlasť ich stála už mnoho starostí, životov, utrpenia a peňazí. Americká zahraničná, bezpečnostná a obranná politika má iný objekt záujmu. Čínu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Ivo Samson, Foto: SME / TASR / AP (na titulnej foto budova Kapitolu)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies