Rammstein opäť provokujú: Poprava väzňov koncentračného tábora v klipe znechutila verejnosť

NETKY.SK • 29 Marec 2019, 18:07 • 2 min
Rammstein opäť provokujú: Poprava väzňov koncentračného tábora v klipe znechutila verejnosť

Nový videoklip od nemeckej rockovej kapely Rammstein k novej piesni s názvom "Deutschland" (Nemecko) vyvolal ostrú kritiku. 35 sekúnd trvajúca scéna vo videu ukazuje členov skupiny čakajúcich na popravu obesením.

slovakia

left justify in out

Na sebe majú pruhované oblečenie, aké nosili väzni v koncentračných táboroch. Zábery sú podfarbené temnou inštrumentálnou hudbou. Skupina zverejnila celý videoklip v piatok večer.

 

Zhruba deväť minút trvajúce video k novej piesni "Deutschland" obsahuje odkazy na historické udalosti od bitky Germánov s Rimanmi na začiatku nášho letopočtu, cez stredovek, dobu nacizmu a komunizmu až po súčasnosť.

 

Na videu celej piesne sa objavuje tiež časť z upútavky, ktorá vyvolala v Nemecku vo štvrtok debatu. Zobrazuje väzňa koncentračného tábora a šibenicu.

 

Na klope jedného zo štyroch hudobníkov prezlečeného za väzňa je žltá hviezda, podobná tej, ktorú museli za nacizmu nosiť Židia, ďalší má napríklad odznak podobný tomu, aký v koncentrákoch museli nosiť politickí väzni. Vo videoklipe je okrem smrti väzňov zachytená však aj ich pomsta na ich trýzniteľov.

 

 

Predseda Ústrednej rady Židov v Nemecku Josef Schuster k tomu poznamenal, že mnoho umelcov sa vo svojich dielach vysporiadava s holokaustom dôstojným spôsobom. "Ale kto zneužíva holokaust na marketingové účely, koná zavrhnutiahodne a nemorálne," povedal Schuster.

 

Ak by kapela Rammstein prostredníctvom nového videoklipu profitovala z holokaustu, bolo by to nevkusné a znamenalo by to výsmech miliónom ľudí, ktorí počas toho nevýslovne trpeli a boli zavraždení najhroznejším spôsobom, zdôraznil Schuster.

 

"Pridávame sa k tým, ktorí požadujú okamžité zmazanie," uviedol hovorca izraelského ministerstva zahraničia.

 

Poverenec spolkovej vlády pre boj proti antisemitizmu Felix Klein povedal, že v zásade nemožno proti umeleckému vyrovnaniu s holokaustom nič namietať.

 

"Keby ale video bolo vystavené len kvôli provokácii a na podporu predaja, aby vyvolalo škandál a pozornosť, potom tým bola prekročená červená línia," vyhlásil Klein.

 

Podľa neho je potrebné počkať, s čím kapela vo svojom novom albume príde. "Ak by to boli piesne namierené proti nenávisti voči Židom, bol by som príjemne prekvapený," povedal Klein agentúre DPA.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies