Americký klenotník žaluje banky za manipuláciu s cenami vzácnych kovov

NETKY.SK • 28 November 2014, 17:54 • 2 min
Americký klenotník žaluje banky za manipuláciu s cenami vzácnych kovov

DÜSSELDORF - Americký klenotník Modern Settings žaluje štyri veľké spoločnosti z nelegálnej manipulácie s cenami platiny a paládia.

slovakia

left justify in out

Ak sa tieto obvinenia potvrdia, vlna škandálov dosiahne nový vrchol a posilní sa tak podozrenie, že banky sa neboja siahnuť po neserióznych a dokonca nelegálnych praktikách. Informoval o tom týždenník WirtschaftsWoche.
      

Klenotnícka firma Modern Settings z Floridy žaluje nemecký priemyselný koncern BASF a banky Goldman Sachs, HSBC a juhoafrickú Standard Bank za to, že od roka 2007 pri fixingu ceny platiny a paládia v Londýne mali nelegálnu dohodu. Všetky štyri subjekty sa dvakrát denne telefonicky radia o cenách, za ktoré budú predávať a kupovať. Na základe dohody stanovia čestnú cenu, ktorá ostatným hráčom trhu slúži ako referenčná cena oboch kovov. Podľa tejto referencie sa orientuje aj okamžitá cena na burze drahých kovov, ktorá zväčša okolo dohodnutej ceny kolíše na základe vývoja dopytu a ponuky.
      

BASF môže za členstvo v lukratívnom štvorlístku poďakovať významnému postaveniu v obchodovaní s platinou a paládiom, ktoré sú dôležitou surovinou pri výrobe katalyzátorov, stomatologických produktov a šperkov. Od roka 2006, keď za 3,8 miliardy USD (3,04 miliardy eur) kúpil najväčšieho svetového výrobcu katalyzátorov Engelhard, sa BASF angažuje aj v obchode so vzácnymi kovmi. Jeho londýnska obchodná divízia vlani vykázala obrat 2,36 miliardy eur.
      

Modern Settings, ktorý okrem šperkov vyrába aj policajné odznaky, vo svojej žalobe argumentuje, že kupci v dôsledku manipulácií prišli o milióny dolárov. Podľa žalobcu si štvorka protizákonne vymieňala údaje o klientoch a tieto informácie využila na ovplyvňovanie pohybu cien kovov. Informácie o výške odškodného zatiaľ nie sú známe, no keďže ide o hromadnú žalobu, môžu sa k nej pripojiť ďalší poškodení.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies