Americkí senátori sú proti zavedeniu bezletovej zóny na Ukrajine

NETKY.SK • 7 Marec 2022, 11:23 • 2 min
Americkí senátori sú proti zavedeniu bezletovej zóny na Ukrajine

MOSKVA – Americkí senátori z Demokratickej a Republikánskej strany sa postavili proti zavedeniu bezletovej zóny na Ukrajine, pretože to hrozí eskaláciou konfliktu, uvádzajú noviny Politico.

slovakia

left justify in out

Demokratický senátor Chris Murphy vyzval Západ, aby „dal Moskve jasne najavo, že s ňou nepôjde do vojny“. Neskôr dodal, že „na zostrelenie“ ruských lietadiel musí Kongres podpísať návrh zákona O vyhlásení vojny, no zatiaľ sa tak nestalo.

 

 

Republikánka Joni Ernst povedala, že zavedenie takéhoto opatrenia „by bolo treťou svetovou vojnou“. Jej stranícka spojenkyňa a bývalá veľvyslankyňa USA pri OSN Nikki Haleyová vyzvala na obmedzenie sankcií voči ruským energetickým spoločnostiam a spoluprácu s tajnými službami Ukrajiny.

 

Proti uzavretiu neba nad Ukrajinou sa na priamu otázku zatiaľ nevyjadril iba jeden americký senátor – demokrat Joe Manchin. Nejasne povedal, že USA „podporia ukrajinský ľud, ukrajinského prezidenta a jeho vládu všetkými možnými spôsobmi“.

 

 

Predtým, prezident Ruskej federácie Vladimír Putin varoval, že zavedenie bezletovej zóny na Ukrajine sa bude považovať za účasť v konflikte.

 

„Rusko bude považovať rozhodnutie ktorejkoľvek krajiny zaviesť bezletovú zónu nad Ukrajinou za účasť v ozbrojenom konflikte,“  povedal Putin.

 

img

 

„Teraz počúvame, že je potrebné urobiť bezletovú zónu nad územím Ukrajiny. Na území samotnej Ukrajiny to nie je možné, je to možné len z územia niektorých susedných štátov. No akýkoľvek pohyb týmto smerom však budeme považovať za účasť na ozbrojenom konflikte krajiny, z územia ktorej sa budú vytvárať hrozby pre náš vojenský personál. Okamžite ich budeme považovať za účastníkov konfliktu. A bude nám úplne jedno, akých organizácií sú členmi,“ povedal Putin.

 

https://ria.ru/20220307/ukraina-1777001058.html

https://ria.ru/20220305/zona-1776767553.html



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies