Americkí experti môžu objasniť okolnosti chemického útoku v Sýrii

NETKY.SK • 6 September 2013, 09:03 • 2 min
Americkí experti môžu objasniť okolnosti chemického útoku v Sýrii

WASHINGTON - Analýza amerických expertov na zbrane môže objasniť kľúčovú otázku v súvislosti s chemickým útokom v Sýrii z 21. augusta - ako sa z rakiet mohlo uvoľniť toľko jedovatého plynu, že dokázal pripraviť o život 1426 ľudí. Uviedla to dnes agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Analýza dvoch nezávislých amerických odborníkov na zbrane môže byť užitočná pre USA i ďalšie západné krajiny, ktoré sú presvedčené, že za chemický útok je zodpovedný režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada. 

Fyzik z Massachussetského inštitútu technológie Theodore A. Postol a expert na jadrové hlavice Richard M. Lloys zrealizovali svoju štúdiu založenú na fotografiách a videozázname vraku z predmestia sýrskej metropoly Damask, kde sa útok 21. augusta odohral. Postol agentúre DPA vo štvrtok poskytol kópiu svojej analýzy. Jej záverom bolo, že rakety na fotografiách mohli byť schopné niesť do 50 litrov smrtiaceho sarínu, píše DPA. O štúdii informoval aj denník New York Times. Experti uviedli, že ich analýza vyvracia predchádzajúce tvrdenia, podľa ktorých rakety neboli schopné niesť dostatočné množstvo sarínu, ktorý spôsobil uvedené množstvo obetí.

Postol a Lloyd podľa agentúry DPA vykonali rozsiahlu analýzu fotografií a videí zverejnených na internete, na ktorých boli zachytené trosky viacerých rakiet. Dospeli k názoru, že rakety boli upravené a dômyselne navrhnuté na to, aby dokázali uniesť toľko sarínu, ktorý by zabil 1426 ľudí. Takýto počet obetí chemického útoku uvádza administratíva amerického prezidenta Baracka Obamu."Nemám informácie o tom, koľko kanistrov bolo vypálených, ani o tom, kam dopadli," povedal pre DPA Postol. "Ale ak sa pokúšate o nepriamy argument že zahynulo viacero ľudí, toto to zaručene podporuje," dodal. 

Kým Spojené štáty uvádzajú, že pri chemickom útoku zahynulo 1426 ľudí, odhady prezentované vládami európskych krajín - najmä Británie - sú omnoho nižšie. 

Výsledky testov vzoriek, ktoré priamo z miesta útoku odobrali inšpektori OSN, doposiaľ nezverejnili, aj tie však do prípadu môžu vniesť nové svetlo. Očakáva sa, že ich zverejnia na budúci týždeň približne v čase, keď bude americký Kongres hlasovať o Obamovej požiadavke o schválenie limitovanej vojenskej akcie voči Sýrii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies