Americké banky možno budú musieť za krízu zaplatiť ďalších 100 miliárd

NETKY.SK • 28 November 2013, 07:02 • 2 min
Americké banky možno budú musieť za krízu zaplatiť ďalších 100 miliárd

NEW YORK - Dôsledky hypotekárnej krízy majú naďalej negatívny vplyv na veľké americké banky. Podľa agentúry Standard and Poor's (S&P) ich môžu stáť ďalších vyše 100 miliárd USD (73,55 miliardy eur) za súdne trovy a vyrovnania. Informovala o tom CNBC.

slovakia

left justify in out

Pred začiatkom finančnej krízy v roku 2008 americké banky vytvárali cenné papiere kryté hypotékami (MBS) a predávali ich. Tieto cenné papiere boli kryté hypotékami s rôznou kvalitou. Keď potom majitelia domov začali mať v roku 2007 problémy so splácaním hypoték, trh s týmito cennými papiermi skolaboval, keďže už nebolo možné zistiť mieru rizika jednotlivých úverov, čo viedlo ku globálnej finančnej kríze.

Banka JPMorgan sa tento mesiac dohodla s americkými úradmi, že zaplatí vyrovnania v celkovej hodnote 13 miliárd USD. Dôvodom bolo zavádzanie týkajúce sa kvality hypoték, ktorými boli kryté hypotekárne cenné papiere, ktoré predala. Bank of America ešte rokuje o vyrovnaní, ktorého hodnota sa odhaduje na 8,5 miliardy USD. Agentúra S&P predpokladá, že viac bánk sa bude musieť pripraviť na podobné platby.

"Odhadujeme, že najväčšie banky zrejme budú musieť vyplatiť ďalších 55 miliárd USD až 105 miliárd USD na vyrovnania v súvislosti so spormi týkajúcimi sa hypoték," uviedol úverový analytik agentúry Stuart Plesser.

Banky, ktoré v tejto súvislosti S&P spomína, sú Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Morgan Stanley, a Wells Fargo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies