AKTUALIZOVANÉ Američania zostrelili bombardér sýrskeho letectva: Rusko vypovedalo dohodu s USA o neútočení

NETKY.SK • 20 Jún 2017, 10:33 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ Američania zostrelili bombardér sýrskeho letectva: Rusko vypovedalo dohodu s USA o neútočení

WASHINGTON - Americká stíhačka zostrelila v nedeľu lietadlo sýrskeho letectva, ktoré bombardovalo milície bojujúce proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS).

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Austrália dnes oznámila, že pozastavuje nálety v Sýrii. Opatrenie prišlo po tom, ako USA v nedeľu 18. júna zostrelili sýrske lietadlo a Rusko následne pohrozilo akciami proti lietadlám koalície vedenej Spojenými štátmi. 

 

"Austrálske ozbrojené sily (ADF) dočasne zastavili útočné letecké operácie v Sýrii, ide o preventívne opatrenie," uviedlo vo vyhlásení austrálske ministerstvo obrany.

 

Rusko v pondelok vyhlásilo, že k lietadlám koalície vedenej Spojenými štátmi, letiacim západne od rieky Eufrat v Sýrii, bude pristupovať ako k možným terčom a bude ich sledovať raketovými systémami a vojenskými lietadlami - Rusko však neuviedlo, či ich bude zostreľovať.

 

Rusko je od roku 2015 hlavným spojencom prezidenta Baššára al-Asada v bojoch proti extrémistickej skupine Islamský štát (IS) a s USA mali dohodu, podľa ktorej na seba navzájom nebudú útočiť. Tú však Rusko teraz vypovedalo po tom, ako odsúdilo spomínaný nedeľný incident.
 

Čelný ruský diplomat Sergej Riabkov kritizoval dnes Spojené štáty za zostrelenie sýrskej armádnej stíhačky a označil ho za akt "agresie".

 

Riabkov, námestník ruského ministra zahraničných vecí, vyhlásil pre ruské tlačové agentúry, že zostrelenie stíhačky by sa dalo prirovnať k "pomoci teroristom, proti ktorým USA bojujú". "Čo to je, ak nie agresia?" položil si otázku ruský diplomat.

 

K zostreleniu došlo pri meste Tabka na juhu sýrskej provincie Rakka, oznámila americká armáda.

 

Americká viacúčelová stíhačka F-18 Super Hornet zostrelila sýrsky stíhací bombardér SU-22, ktorý zhodil bomby neďaleko pozícií lokálnych milícií podporovaných medzinárodnou koalíciou bojujúcou proti IS. Terčom sýrskeho náletu boli takzvané Sýrske demokratické sily (SDF), zložené prevažne z arabských a kurdských bojovníkov.

 

Podľa americkej armády bol sýrsky bombardér zostrelený v záujme "kolektívnej sebaobrany" spojeneckých síl. Vyhlásenie zdôraznilo, že Spojené štáty bojujú v Sýrii voči IS a neželajú si konfrontácie so sýrskymi vládnymi silami ani s ruskou armádou, ktorá ich podporuje.

 

"Nebudeme však váhať, keď bude treba brániť koaličné sily alebo s nimi spriaznené spojenecké jednotky," uviedol na margo nedeľňajšieho incidentu Pentagon.

 

Podľa vyhlásenia sýrskej armády bolo jej lietadlo zostrelené počas misie zameranej voči bojovníkom Islamskému štátu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies