REPORTÁŽ: Nikita Slovák nám porozprával o svojom umení, kultúre i politike

NETKY.SK • 23 Február 2021, 08:15 • 2 min
REPORTÁŽ: Nikita Slovák nám porozprával o svojom umení, kultúre i politike

BRATISLAVA - Stretli sme sa s Nikitom Slovákom, aby sme ho vyspovedali. Porozprával nám o svojich aktivitách, kultúre i politike.

slovakia

left justify in out

Nikita Slovák je šikovný režisér, odvážny oportunista rôznych politikov a v neposlednom rade i herec a básnik, ktorý už pracoval na mnohých významných projektoch ako je napríklad Krištáľové krídlo, Roma Spirit, Žijeme tu s vami či rôzne charitatívne videoklipy.

 

Počuli sme o ňom, že sa učil na Gymnáziu v Žiline. Pôsobí aj ako libretista v slovenských umeleckých inštitúciách.

 

 

MISIA - osobnosti kuriérmi
 

Nedá nám nespomenúť akciu Misia.  Čo je charitatívna akcia, ktorej cieľom je vyzbierať peniaze na zdravotné pomôcky pre  choré deti. Desiatky známych osobností z rôznych sfér sa rozhodli na jeden deň stať kuriérmi na bicykloch a na objednávku roznášať certifikáty v hodnote 10 alebo 50 eur. Nikita sa pravideľne zapájal.

 

img

 

Je dobrým hercom?


Na poznámku o tom, že je šikovným hercom reagoval vtipne a spomenul kolegov Labudu aj Majeského. Vraj pozná svoje chyby a vie ich využiť. Hrá po svojom. „Je to strašne smiešne, ale toto nie je herectvo,“ okomentoval vraj jeho herecké schopnosti Labuda.

 


Kniha statusov

 

Nikitovi Slovákovi vyšla kniha, bol to súhrn jeho statusov na sociálnej sieti. Kniha sa volá Vlastnou mastnou hlavou a trochu nadvodila na knihu Mareka Vagoviča, Vlastnou hlavou. Došiel k nej podľa jeho vlastných slov, v podstate náhodou, telefonicky ho kontaktoval vydavateľ a dohodli sa.

 

Druhý raz mu zasa „niekto“ zavolal, že vydáva knihu poviedok. Nakoniec napísal poviedku, ako aj iní autori. Kniha nakoniec vyšla pod názvom Slovensko Noir a dokonca bola vydaná aj ako audiokniha.

 

Vydavateľ vraj chce, aby vydal i poéziu, ktorej sa občas venuje. No knihu podľa neho už dnes vydá každý a tak vydanie knihy pre neho stráca akúsi výnimočnosť. Vydaním svojej poézie si chce urobiť radosť, ale nepredpokladá, že to zborí svet.

 

 

Píše a režíruje vlastné scenáre

 

Režíroval a autorsky spolupracoval napríklad na diele O strašne smutnom anjelovi, Clamor homine, Kráľovná spieva blues – Divadlo West, Podivuhodné dobrodružstvá Dona Quijota, Nevedkove dobrodružstvá, O človiečikovi z dreva, O Jonášovi a veľrybe, O Jankovi Hraškovi, Cesta okolo sveta, Romeo+Julia, Vražda na večeru a na mnohých ďalších.

 

Pre Balet SND sa podieľal na inscenáciách Narodil sa chrobáčik a Caligula. „Scenáre si režírujem sám, aby sa nedostali do rúk zlému režisérovi,“ povedal na margo svojich diel.

 

 

Ako sa dostal k práci písania scenárov?

 

Začalo to básňou pre spolužiačku. „Ako Slnko miluje zem, tak ja ťa milovať chcem,“ citoval kúsok svojej prvej básne. S niektorými ľuďmi začali svoje texty postupne začali incenovať a neskôr sa to rozbehlo.

 

 

 

Príbeh ulice

 

Jeho najúspešnejším dielom bol muzikál Príbeh ulice. Napadla ho možnosť urobiť hip-hopový muzikál, bol to 2. muzikál tohto typu na svete. Nachádza sa tam typická tragédia, osudovosť a dobrí herci. Vďaka tomuto muzikálu sa zrodila i kariéra The Pastels, či Ladylicious. Zožali „veľkú“ slávu tu i v Prahe.

 

 

„Ja som si dokonca užil skok do prázdneho bazéna v Prahe,“ spomína úsmevne na pôsobenie v Prahe.

 

 

 

Krištáľové krídlo

 

Ocenenie Krištáľové krídlo sa každoročne udeľuje osobnostiam na Slovensku, ktoré dosiahli mimoriadny úspech v rôznych odvetviach spoločenského, kultúrneho, hospodárskeho a verejného života. Hlavnou myšlienkou je objavovanie a vyzdvihnutie jedinečných ľudí a ich profesionálnych výkonov, ktoré si zaslúžia obdiv a úctu.

 

Tento úžasný projekt mal pod svojim režisérskymi krídlami 4- krát a dodal mu svojský krásny rozmer. Považuje to za slovenského Oscara. Snažil sa dať šancu mladým talentovaným ľuďom, ktorí si zaslúžili štart.

 

Rád prekračuje formálne vzťahy v zamestnaní a vytvára si  priateľstvá. Vďaka tomu sa v Krištáľovom krídle ocitol napríklad i akrobat zo Cirque du Soleil, ktorý pomohol zadarmo. „Robili sme sociálne veci. Scénu s dievčatkom, ktoré žobralo,“ vysvetlil, ako s asnažil robiť osvetu o skutočnej sociálnej situácii ľudí.

 

 

Roma spirit

 

Roma Spirit je úžasný projekt zameraný na podporu aktívnej snahy všetkých, ktorí sa podieľajú na zlepšení situácie Rómov v krajine realizácie oceňovania.

 

Cieľom projektu je vytvoriť tradíciu v ocenení práce pre rómsku komunitu, vytvoriť verejnú platformu na prezentáciu pozitívnych reálnych prínosov, a tak priblížiť širokej verejnosti aktivity organizácií a jednotlivcov zamerané na podporu integrácie rómskej menšiny do spoločnosti a na zlepšenie jej životnej situácie. 

 

 

Počas tohto projektu si veľmi obľúbil napríklad skvelých hudobníkov Sendreiovcov. Má rád kvalitnú rómsku hudbu a vždy jednal bez predsudkov. 

 

 

Spolupráca so Slavom Solovicom

 

„On má taký obrovský potenciál,“ povedal o Slavovi. Pre nadáciu, zaoberajúcou sa nepočoujúcimi ľudmi, sme zrežírovali klip, kde hralo nepočujúce dievčatko. Chceli ukázať, v akom svete žijú nepočujúci.

 

img

 

„Oslovili ma na túto prácu, lebo som predtým robil klip, z ktorého výťažok išiel na detskú onkológiu,“ opisuje dôvody, prečo ho vybrali na tento klip.

 

V klipe pre onkologcky choré deti sa všetci účastníci klipu nechali ostrihať dohola, na podporu onkologicky chorých detí. Podľa jeho slov na ten klip nedostali žiaden príspevok. Zohnal kamery a svetlá, aby mohli točiť.

 

 

Spolupracovali spolu taktiež na rómskej piesni s Janou Kirschner a  Rómskym konzervatóriom. Bola o úcte, ktorú si zaslúžia. Podľa neho sa udialo mnoho sprenevery v peniazoch určených pre rómsku komunitu, hoci si to nezaslúžili.

 

Spoznal mnohých úctihodných rómov, od starostu po rómov, ktorí zachraňovali životy. „To sú tí ľudia, anjeli na zemi,“ spomenul v súvislosti s niektorými rómami, ktorí pomáhajú.  „Doteraz ich rešpektujem, týchto ľudí,“ skonštatoval.

 

Ďalším projektom bola pieseň Jany Kirschner a Jany Sendreiovej Auschwitzate. Polovicu piesne nechali v rómštine a zvyšok dotextoval on sám. Vytvorili nádherné sentimentálne dielo, ktoré rozplakalo kameramana aj publikum. Bola to spomienka na holokaust.

 

 

„Vtedy mi povedal môj kameraman, že to zažil prvýkrát v živote,“ spomenul si Nikita.

 

 

Politika

 

Bol  „bojovníkom“ proti Ficovej vláde, avšak nie s každým protestom úplne súhlasil. Niektoré podľa jeho slov vraj skončili potupne. No napríklad  protesty Za slušné Slovensko stáli za to a pripomenulo mu to situáciu z 89. roku. „Zase decká prišli spasiť krajinu,“ opísal pocity z protestu.

 

Aj vďaka týmto prostestom, podľa neho, vyšla na povrch práve zlá stránka politiky. „Na vlastné oči som videl fotku politika s nezletilou,“ opisuje pocity z nemenovaného politika a dúfa v zmenu.

 

Podľa jeho slov, potrebuje štát vyvetrať. „Nikdy nechcem, aby sa tu objavil niekto zo SMERU,“ dodal na k téme politiky.

 

Podpora kultúry

 

Pandémia spôsobila ešte väčšiu chudobu, aká bola. Podľa neho je škoda, že nikto neprišiel osobne za ľuďmi, pracujúcimi v oblasti kultúry, aby sa s nimi poradili ako im pomôcť. Už niekoľko pandémií podľa neho kultúru vyzabíjalo.

 

Fondy, ktoré tu vždy boli, boli podľa neho vždy zanesené a boli o marazme. Myslí si, že vláda nerozumie kultúre a nerozumejú prečo by kultúrnym zamestnancom mali niečo platiť.

„Ja som mal to šťastie, že 13.marca som točil väčšiu vec a zostali mi financie z toho,“ komentuje vlastnú situáciu a dodáva, že nechcel siahať do spoločnej kasy, keď videl situáciu iných.

 

„Nepoznám človeka z vlády, okrem Korčoka, ktorý by chodil na kocerty,“ spomenul ohlľadom vlády a kultúry.

 

Žijeme tu s vami

 

Je to názov festivalu, na ktorom spolupracoval, a iniciatívy na podporu "robotníkov kultúry", ktorým nemajú toľko pozornosti, koľko by si zaslúžili. Bolo to v podstate podujatie na podporu technikov a ďalších ľudí, bez ktorých by nevznikali koncerty, predstavenia a iné kultúrne podujatia. Uskutočnilo savo štvrtok 24. septembra na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave. 

 

Protesty za Bielorusko

 

Na otázku, ako vznikli odpovedal úsmevne: „Niekto mi zavolal.“ Bol šokovaný, že musí v tomto storočí robiť niečo takéto. Vyzeralo to podľa neho ako veľký festival, kde sa spoločnosť zomkla, bolo tam 65 000 ľudí, všetci pomáhali úplne zadarmo.

 

img

 

„Bolo to veľkolepé,“ opísal krátko a výstižne protesty za slobodné Bielorusko. „Ja som len ten, ktorého oslovia,“ povedal na margo ľudí, ktorí protestovali každý deň. Dúfa, že časom bude Bielorusko slobodné.

 

A ak sa tak stane, veríme, že Nikita si nájde inú dobrú vec, ktorú zasa ochotne podporí, tak ako to robí celý život!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies