Letecké nešťastie: Nezvestné alžírske lietadlo so 116 ľuďmi havarovalo!

NETKY.SK • 24 Júl 2014, 18:16 • 2 min
Letecké nešťastie: Nezvestné alžírske lietadlo so 116 ľuďmi havarovalo!

ALŽÍR - Nezvestné alžírske komerčné lietadlo, ktoré zmizlo v prvých hodinách dnešného dňa počas letu zo západoafrickej Burkiny Faso do Alžírska, havarovalo nad severnou časťou Mali.

slovakia

left justify in out

Na palube lietadla spoločnosti Air Algérie smerujúceho do Alžíru, ktoré zmizlo dnes nadránom nad severnou časťou Mali asi 50 minút po štarte zo západoafrického štátu Burkina Faso, boli cestujúcich zo 14 krajín. Oznámil to burkinský minister dopravy Jean Bertin Ouedrago. 

 

V lietadle sa nachádzalo celkom 110 pasažierov a šesť členov posádky zo Španielska. Okrem 51 francúzskych občanov bolo medzi cestujúcimi aj 27 osôb z Burkiny Faso, osem z Libanonu, šesť z Alžírska, päť z Kanady, štyri z Nemecka, dve z Luxemburska a po jednom občanovi Švajčiarska, Belgicka, Egypta, Ukrajiny, Nigérie, Kamerunu a Mali.

 

Trasa, ktorú malo lietadlo preletieť 

 

img

 

Cuvillier oznámil, že lietadlo sa stratilo nad nepokojným severom Mali. Vláda zriadila na ministerstve zahraničných vecí krízové centrum. Zrútenie lietadla neskôr pre agentúru Reuters potvrdil predstaviteľ alžírskeho leteckého úradu, ktorý však odmietol uviesť ďalšie podrobnosti.

 

Minister dopravy Burkiny Faso Jean Bertin Ouedrago povedal, že lietadlo požiadalo o 03.38 h SELČ o zmenu trasy pre pieskovú búrku v saharskej oblasti. Podľa alžírskej tlačovej agentúry APS s ním leteckí dispečeri stratili kontakt o 03.55 h SELČ.  Agentúra AP napísala, že nezvestnosť lietadla oznámili až po niekoľkých hodinách.

 

Francúzska armáda medzičasom vyslala dve svoje stíhačky rozmiestnené v oblasti, aby sa pokúsili nezvestné lietadlo lokalizovať. Správu súkromnej alžírskej televízie an-Nahar, že stroj havaroval v Nigeri vo vzdušnom priestore metropoly Niamey zatiaľ nikto nepotvrdil.

 

Zväz španielskych pilotov Sepia a španielska letecká spoločnosť Swiftair v Madride oznámili, že na palube lietadla boli dvaja španielski piloti a štyria španielski členovia posádky. Spoločnosť na svojej webovej stránke uviedla, že stroj štartoval z Burkiny Faso o 01.17 h miestneho času a v Alžíri mal pristál o 05.10 h, do cieľa však nedorazil.

 

Stroj typu MD-83 patrí do série lietadiel dlhého doletu, ktoré od 80. rokov vyrába americká letecká spoločnosť McDonnell Douglas. Jej terajším majiteľom je spoločnosť Boeing.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies