AKTUALIZOVANÉ: Na Slovensku bude platiť dvojtýždňový lockdown! Zaočkovaní výhody mať nebudú

NETKY.SK • 24 November 2021, 16:27 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ: Na Slovensku bude platiť dvojtýždňový lockdown! Zaočkovaní výhody mať nebudú

BRATISLAVA - V zamestnaní bude platiť režim OTP, teda očkovaní - testovaní - prekonaní.

slovakia

left justify in out

Aktualizované 24. novembra 20:08

 

Vláda schválila lockdown pre všetkých. Platiť bude už od zajtra (25. novembra) a potrvá dva týždne. Rozhodla o tom vláda na stredajšom rokovaní. Informoval o tom minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Koalícia zároveň schválila zavedenie núdzového stavu na 90 dní, ktorý umožňuje celodenný zákaz vychádzania, ten bude platiť od 5:00 do 20:00 hodiny. Výnimka zo zákazu vychádzania bude platiť od 1:00 do 5:00 hodiny

 

Školy ostávajú otvorené

Strana SaS podľa vyjadrení jej predsedu uplatnila pri hlasovaní právo veta. Docielila tak, že školy zostanú aj naďalej otvorené. Tie by sa mali zatvárať ako posledné. Sulík dodal, že liberáli zo SaS súhlasia s povinným testovaním žiakov a študenov na školách. Rozhodnutie o ich prípadnom zatvráraní bude na regionálnych hygienikoch. 

 

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR vydá ešte dnes  (24. novembra) vyhlášku, ktorou sa upraví povinnosť nosenia rúšok v základných školách. Hlavný hygienik Ján Mikas vyzval regionálnych hygienikov, aby sledovali epidemiologickú situáciu v školách.

 

"Ak si to bude epidemiologická situácia vyžadovať, neuzatvoria len triedu, ale aj celú školu," povedal. Myslí si, že pozitivita žiakov bude narastať, a s tým sa zvýši aj potreba zatvárania niektorých škôl.

 

Vstup na pracovisko bude od pondelka v režime OTP. Nezaočkovaní sa budú v práci testovať samotestami pod dohľadom zodpovedného pracovníka. Tento režim mal byť zavedený už od tohto týždňa, vláda však nestihla doriešiť, kto bude zabezpečovať potrebné testy. OTP režim bude v platnosti v najbližších piatich týždňoch. 

 

Samotest nesmie byť starší ako sedem dní. Testovať sa budú iba neočkovaní a neprekonaní zamestnanci. Zamestnávatelia si testy budú musieť nakúpiť sami. Jeden ich pritom vyjde päť eur. Kabinet Eduarda Hegera zároveň uložil ministrovi financií Igorovi Matovičovi, aby zabezpečil zamestnávateľom finančné prostriedky na preplatenie testovania. Štát zamestnávateľom plánuje preplatiť náklady na testovanie v januári budúceho roka.

 

Na Slovensku budú zatvorené podľa Sulíka všetky reštaurácie aj predajne okrem esenciálnych. "Všetci si želáme a dúfame, že sa situácia dovtedy zlepší. O desať dní budeme znovu vyhodnocovať," povedal Sulík. Dodal, že strana SaS bude tlačiť na to, aby sa začali uplatňovať výhody pre očkovaných

 

Za ľudí hlasovala proti 

Vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí) na sociálnej sieti napísala, že ako jediný koaličný partner nezahlasoval za lockdown, ktorý nijakým spôsobom nezohľadňuje očkované osoby. Myslí si, že schválený návrh nemotivuje ľudí k očkovaniu.

 

"Hodiť cez palubu ľudí chránených očkovaním, pokladám za veľkú chybu. Traja koaliční partneri prijali opatrenia, v ktorých však nie je akýkoľvek motivačný prvok, ktorý by nabádal ľudí, aby sa dali očkovať. Preto som na vláde hlasovala proti takýmto opatreniam," skonštatovala.

 

 

Doplnila, že zavádzanie lockdownov nie je z dlhodobého hľadiska udržateľným riešením. Zároveň chápe ministra zdravotníctva, ktorý aktuálne volá po najprísnejších opatreniach vzhľadom na kritickú situáciu v nemocniciach.

 

"Ľudia, ktorí nie sú chránení očkovaním, sa skôr či neskôr s vírusom stretnú a riskujú, že skončia v ťažkom stave v nemocnici, lockdown ich neochráni a kvôli lockdownu pandémia nezmizne," zhodnotila s tým, že jediným riešením ako poraziť pandémiu je očkovanie. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona