Česko žiada od Moskvy úplnú náhradu škôd za výbuch muničného skladu vo Vrběticiach

NETKY.SK • 28 Jún 2021, 22:11 • 2 min
Česko žiada od Moskvy úplnú náhradu škôd za výbuch muničného skladu vo Vrběticiach

PRAHA - Námestník českého ministerstva zahraničných vecí Martin Smolek v pondelok ruskému veľvyslancovi v krajine Alexandrovi Zmejevskému odovzdal diplomatickú nótu, ktorá žiada medzinárodnoprávnu zodpovednosť Ruska za jeho zapojenie do výbuchu muničného skladu vo Vrběticiach.

slovakia

left justify in out

Česko tiež požaduje úplnú náhradu škôd. Informuje o tom spravodajský portál TN.cz. Česká ministerka financií Alena Schillerová už skôr oznámila, že krajina má v úmysle žiadať od Ruska najmenej miliardu českých korún (približne 38 miliónov eur) ako náhradu za materiálne škody. 

 

Námestník českého rezortu diplomacie zároveň ruskému veľvyslancovi povedal, že ruské zaradenie Česka na zoznam „nepriateľských štátov" predstavuje porušenie medzinárodného práva. Konkrétne ide o Viedenský dohovor o diplomatických stykoch a zmluvu o priateľstve a spolupráci.

 

Súvisiaci článok: Napätie medzi Kyjevom a Moskvou sa dá krájať. FSB zadržala v Petrohrade ukrajinského veľvyslanca za záškodnícku činnosť

Vzťahy medzi Ruskom a Českom ochladli po tom, čo české tajné služby zistili, že na výbuchu muničných skladov vo Vrběticiach v roku 2014 sa podieľali ruskí agenti.

 

Česko preto v apríli tohto roka vyhostilo 18 pracovníkov ruského veľvyslanectva. Moskva reagovala vyhostením 20 diplomatov a zamestnancov českej ambasády a v polovici mája Českú republiku zaradila na zoznam nepriateľských štátov. 

Prečítajte si tiež: Česko vyhostí 18 ruských diplomatov, pretože sú dôstojníkmi tajných služieb



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona