Alžírčania volia nový parlament

NETKY.SK • 4 Máj 2017, 15:29 • 2 min
Alžírčania volia nový parlament

ALŽÍR - V Alžírsku sa dnes konajú parlamentné voľby. Očakáva sa víťazstvo dlhodobo vládnuceho Frontu národného oslobodenia, ktorý bojuje s islamským extrémizmom, ekonomickou krízou a 25-percentnou nezamestnanosťou najmä mladej populácie. Hoci sú mnohí Alžírčania nespokojní so situáciou v krajine, obávajú sa zmien.

slovakia

left justify in out

Vláda má obavy z nízkej volebnej účasti, keďže časť opozície hlasovanie bojkotuje. Neoficiálnu výzvu na bojkot volieb viedla aj skupina mladých Alžírčanov na stránke YouTube, kde jej video zaznamenalo už vyše 3,9 milióna prezretí.

Kľúčovou otázkou zostáva, či sa na hlasovaní zúčastní prezident Abdal Azíz Buteflika, ktorý v roku 2013 prekonal mozgovú porážku a odvtedy sa zriedkavo objavuje na verejnosti.

O 462 kresiel v parlamente sa uchádza celkovo 63 strán, ktoré sa snažili získať dostatočný počet ženských kandidátok. Tie musia podľa zákona tvoriť 30 percent zákonodarného zboru.

K volebným urnám môže pristúpiť až 20 miliónov oprávnených voličov.

Alžírskej vláde v súčasnosti robia starosti nízke príjmy z predaja ropy a plynu, ktoré predstavujú 30 percent HDP.

Front národného oslobodenia je pri moci už 55 rokov. Toto hnutie viedlo boj za nezávislosť krajiny od francúzskej koloniálnej nadvlády.

Volebné miestnosti sa zatvoria o 21.00 h SELČ, oficiálne výsledky volieb sa očakávajú v piatok.




 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies