Aliancia za čistú hru presadzuje rozumné zmeny v zákone o hazarde

NETKY.SK • 27 Júl 2016, 14:55 • 2 min
Aliancia za čistú hru presadzuje rozumné zmeny v zákone o hazarde

BRATISLAVA - Aliancia za čistú hru - Clarify víta prvé konkrétne zámery, spresňujúce a sprísňujúce opatrenia ministerstva financií k zmene zákona o hazardných hrách. Avšak podľa výkonného riaditeľa Rafaela Rafaja treba namiesto extrémnych a populistických návrhov presadiť rozumné a adresné zmeny v zákone o hazarde.

slovakia

left justify in out

Ako uvádza výkonný riaditeľ Aliancie za čistú hru Rafael Rafaj, vítajú najmä zvýšenie ochrany spotrebiteľa a opatrení proti nelegálnym činnostiam. Opatrenie zamedzujúce a priori prístup poberateľom pomoci v hmotnej núdzi k hazardným hrám je podľa aliancie racionálne a systémové, lebo práve táto skupina najviac kazila obraz verejnosti na herný a zábavný priemysel.

 

"Viaceré novinky v zákone sú kompatibilné s pripomienkami, ktorými aliancia v máji vstúpila do pripomienkového konania. Ide najmä o riešenie občanmi a obcami kritizovanej hustoty herní zvýšením minimálneho počtu hracích prístrojov v jednej prevádzke. Toto opatrenie minimálnymi kvótami a zvýšením odvodov prirodzene vyčistí nadmerný počet malých a najproblémovejších prevádzok," uvádza Rafaj s tým, že táto cesta je rozumnejšou alternatívou k úplnej prohibícii. Zvýšenie odvodov pri výherných automatoch by podľa aliancie poctiví prevádzkovatelia mali vnímať ako príspevok k zvýšeniu spoločenskej zodpovednosti, pretože opatrenie očistí prostredie od najkritizovanejších a najrizikovejších druhov hybridných prevádzok.

 

"Aliancia preto vyzýva politické subjekty, aby sa skôr zmysluplne zamerali na stabilitu podnikateľského prostredia, rozumnú reguláciu a adresné vyčistenie prostredia, najmä od krížencov krčiem s herňou, ktoré vytvárajú najviac spoločenského zla. Aliancia, ktorá razí cestu zlatej strednej cesty vyzýva všetkých, aby ich konanie viedlo k zmene funkčného a efektívneho zákona regulujúceho na jednej strane negatívne javy, ale súčasne, nepoškodzujúce podnikanie, ktoré ročne do rozpočtu štátu prináša 169 miliónov eur, do rozpočtov obcí ďalších vyše 19 miliónov len na poplatkoch a odvodoch, zamestnáva na Slovensku viac ako 10 tisíc ľudí a môže zlepšiť aj cestovný ruch, najmä v Bratislave a jej okolí. Populistická súťaž v čo najväčších zákazoch len vyženie hráčov na internet, kde sa už dnes v šedej zóne prevádzkuje väčšia časť hazardu aj obratu, štát ani spoločnosť však nad ním nemajú praktickú kontrolu, ani finančný profit." - píše vo svojom stanovisku Rafael Rafaj.

 

Aliancia za čistú hru tiež víta otvorenie problému čierneho trhu webových prevádzkovateľov nelegálne poskytujúcich on-line služby dostupné zo Slovenska. Okrem zákazu propagácie pre zahraničného prevádzkovateľa online hier je potrebné vyriešiť liberalizáciu a pôsobenie zo zahraničných serverov alebo štátov. Nové opatrenie a pojem „zakázaná ponuka“ preto treba podľa aliancie spresniť a explicitne rozšíriť na všetky nelegálne ponuky, tuzemské, aj zahraničné. Aliancia však upozorňuje, že pri reforme a liberalizácii prostredia online hier sa na druhej strane žiada chrániť okrem hráčov, daňového systému, aj ekonomický záujem štátu a domácich podnikateľov. "Je totiž úplne jedno, či patologický hráč pochádza z hrania v kamenných herniach alebo z hrania online hier na internete – ostáva na krku slovenskej spoločnosti aj s následkami," dodáva Rafaj.

 

Liberalizácia a následná regulácia a ochrana domáceho trhu cez licencie udeľované domácim poskytovateľom na všetky druhu hazardu je preto podľa aliancie legitímne opatrenie, ktoré sleduje medzinárodné trendy a vývoj aj v prostredí európskeho voľného trhu, najmä v malých štátoch.

 

"Aliancia za čistú hru – Clarify preto hľadá spojencov na presadenie rozumných a adresných zmien. V prvom rade začať komplexne riešiť problematiku online hania na internete. Oveľa väčší a celoplošný efekt ako navrhujú prohibiční populisti je jednoduchá zmena § 35 upravujúceho podmienky prevádzkovania hazardných hier v odseku 22 tak, aby sa zrušila možnosť prevádzkovať výherné prístroje alebo terminály videohier aj v prevádzke, ktorá nie je herňou. Toto návrh KDH vôbec nepokrýva, hoci ide o najväčšie kritizované sociálne zlo, ktoré kazí povesť celému priemyslu hier, zábavy, lotérií, súťažných kvízov, tipovania či stávkovania. Podľa aliancie vypustenie možnosti umiestniť dve takéto zariadenia, najčastejšie v pohostinstvách, by podstatne vyriešilo aj problém nástrah pre nehrajúcich a patologického gamblerstva v jeho ľahkej dostupnosti v prevádzkach, ktoré nie sú primárne určené na hranie a nemajú tam zo zákona ani ostrahu. Podľa aliancie Slovensko musí reagovať na nové trendy presunu aktivít na internet a transformácie herní do niekoľkých väčších a luxusných kasín, kde si sociálne odkázaní spoluobčania ťažko nájdu cestu." - uzatvára vo svojom vyhlásení Rafaj.

 

Aliancia súčasne očakáva, že Slovensko využije funkciu predsedníctva a v oblasti digitalizácie nastolí aj problematiku online gamblingu s legitímnou ochranou domáceho trhu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies