Rusko vyjadrilo európskemu diplomatovi svoj postoj k možným sankciám EÚ voči Navaľnému

NETKY.SK • 5 Február 2021, 17:54 • 2 min
Rusko vyjadrilo európskemu diplomatovi svoj postoj k možným sankciám EÚ voči Navaľnému

MOSKVA - Rusko považuje možné sankcie EÚ za situáciu s Alexejom Navaľnym za vnútornú záležitosť EÚ, uviedol ruský minister zahraničia Sergej Lavrov na tlačovej konferencii po rokovaniach s šéfom diplomacie EÚ Josepom Borrellom.

slovakia

left justify in out

Borrell je na návšteve Moskvy od 4. do 6. februára. V piatok 5. februára sa diplomat stretol s Lavrovom.

 

"Sankcie proti Ruskej federácii považujeme za vnútornú záležitosť Európskej únie. Sme zvyknutí na to, že EÚ, ako som už spomenul, sa čoraz viac uchyľuje k jednostranným obmedzeniam, ktoré nemajú legitímny základ."

 

img

 

"Náš život staviame na predpoklade, že Európska únia je prinajmenšom v tejto fáze nespoľahlivým partnerom," povedal Lavrov.

 

Pokiaľ ide o dôkazy o údajnej otrave Navaľného, šéf ruského ministerstva zahraničia poznamenal, že ani Nemecko, ani Francúzsko, ani Švédsko, ani Organizácia pre zákaz chemických zbraní ich neposkytli. To je podľa neho kategoricky neprijateľné, ale ak EÚ považuje za správne nepreukázať dôkazy k vysloveným obvineniam, "nech to zostáva na ich svedomí".  

  

Sergej Lavrov zdôraznil, že v tejto a ďalších otázkach Moskva preferuje čestnosť a transparentnosť a vyzval, aby sa pri diskusiách o protestoch použila zásada vzájomnosti.

 

img

 

Lavrov uviedol, že poslal Borrellovi video materiály demonštrujúce, ako policajné orgány v Rusku a na Západe reagujú na nepovolené akcie, materiály boli tiež odovzdané švédskej ministerke zahraničných vecí, úradujúcej predsedníčke OBSE Ann Linde a ukazujú spôsoby nadmerného použitia sily proti demonštrantom v USA a Európe.

 

"V Rusku boli policajti počas nedávnych demonštrácií viackrát napadnutí a nepoužívali žiadne špeciálne prostriedky. Demonštranti naopak proti polícii použili slzný plyn. Ak sú všetci tak znepokojení tým, čo sa deje v oblasti zabezpečenia práv na slobodu prejavu, potom som sa včera v rozhovore s Tonym Blinkenom opýtal, či existujú nejaké informácie, ktoré by umožnili pochopiť kde sa nachádzajú ti, ktorí boli zadržaní počas udalosti na Kapitole v Spojených štátoch."

 

img

 

"Podľa niektorých správ ide o zhruba 400 ľudí, niekoľko desiatok z nich je obvinených z útoku na políciu, čo podľa amerických zákonov je 1 až 20 rokov väzenia. Fakty o útokoch na políciu v Rusku počas posledných demonštrácií sú početné, všetky sú zdokumentované a prebiehajú príslušné práce," uviedol šéf ruského ministerstva zahraničia.

 

"V Európe tiež nájdeme početné situácie, keď dokonca súdy sú podozrievané z prijímania politicky motivovaných rozhodnutí," dodal.

     

Borrell poznamenal, že ani jeden členský štát EÚ zatiaľ nepredložil návrhy na sankcie proti Rusku. "Diskusia však bude pokračovať na marcovom zasadnutí Rady ministrov zahraničných veci," dodal diplomat.

 

Zdroj: https://ria.ru/20210205/lavrov-1596191629.html

     https://radiosputnik.ria.ru/20210205/lavrov-1596180371.html

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies